Auto

  • 1
  • 9
  • 1953

Avantajele şi dezavantajele unei maşini cu numere de înmatriculare străine

Avantajele şi dezavantajele unei maşini cu numere de înmatriculare străine

De când a fost eliminată restricţia conform căreia maşinile înmatriculate în alte state se puteau afla pe teritoriul R. Moldova cel mult 180 de zile timp de un an, străzile ţării au fost invadate de autoturisme înmatriculate în străinătate, în special în Bulgaria şi Lituania. Asta deoarece, conform actualei legi, aceste maşini, odată intrate în ţară, se pot afla pe teritoriul Moldovei pentru o perioadă nelimitată de timp, fără ca proprietarii lor să fie nevoiţi să le devameze şi înmatriculeze în R. Moldova.
Tot ce trebuie să facă proprietarii acestor maşini e să achite taxa de drum (vinieta), să aibă revizia tehnică la zi şi asigurare de tip „Carte Verde” sau o asigurare obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) eliberată de firmele de asigurări de la noi. În aceste condiţii, s-a creat o „portiţă” legislativă extrem de bine valorificată de cei care vor să conducă maşini aduse de peste hotare, cu motoare puternice de obicei, fără a achita mii de euro pentru a le devama şi înmatricula în R. Moldova. Din această afacere are de pierdut statul, care, din an în an, încasează tot mai puţini bani din accize.
Eliminarea restricţiilor legate de termenul de aflare al maşinilor cu numere străine pe teritoriul R. Moldova i-a încurajat pe tot mai mulţi moldoveni să aleagă să conducă maşini înmatriculate în alte state. Marele avantaj al acestor maşini este preţul, unul cu mult mai mic decât cel al maşinilor cu numere moldoveneşti. Site-urile de anunţuri abundă de oferte, unele mai tentante decât altele, care propun spre vânzare maşini înmatriculate în afara ţării. De exemplu, un automobil Audi A6, anul fabricării 2003, motor diesel de 2500 cm3 cu numere de înmatriculare bulgare se vinde cu doar 3300 de euro, în timp ce un automobil identic, doar că înregistrat în Moldova, costă cel puţin 6-7 mii de euro. De asemenea, un Mercedes Benz E Class din anul 2000, înregistrat în Bulgaria, costă 2300 de euro, pe când o maşină de aceeaşi marcă şi cu aceleaşi dotări tehnice înmatriculată în Moldova se vinde cu cel puţin 5 mii de euro. În aceste condiţii, tot mai mulţi moldoveni preferă să-şi ia maşini înmatriculate în străinătate, pentru că, plătind mai puţini bani, se aleg cu o maşină mult mai puternică şi mai dotată decât în cazul în care şi-ar lua o maşină cu numere moldoveneşti.
Şi unii intermediari au făcut o adevărată afacere din introducerea şi vânzarea autoturismelor cu numere străine pe teritoriul Moldovei. Iată cum sună unele anunţuri găsite pe site-urile de specialitate: „Lucrez legal! Aduc maşini din Lituania. 500 de euro plus preţul maşinii. În preţ intră adusul, Cartea Verde, testarea tehnică şi procura. Garantez seriozitate! Lucrez din 2008 cu Lituania. Actele se fac pe firmă care lucrează legal de mult timp”; „Auto din Lituania! Deja 4 ani de experienţă pe piaţă. Înregistrarea pe compania noastră. Asistăm la procurarea automobilului, ajutăm la asigurări, revizii tehnice şi procura din partea companiei. Facem tot necesarul ca să nu aveţi probleme la circulaţie în toată Europa, inclusiv Moldova”, încearcă să-şi convingă clienţii un alt intermediar. Am sunat şi noi la câţiva dintre ei, arătându-ne interesaţi să procurăm un automobil. Ni s-a spus că ne putem alege orice automobil de pe anumite site-uri de vânzări auto, iar ei, pentru 450-500 de euro, ne ajută să aducem maşina în ţară cu toate actele în regulă. De asemenea, în schimbul a 60-80 de euro, unii dintre ei asigură şi transportul până la destinaţie, în cazul în care vrei să mergi personal în Lituania să-ţi alegi automobilul dorit.
Însă, dincolo de posibilitatea de a avea un automobil de lux la un preţ de doar 2-3 mii de euro, şoferii unor astfel de maşini trebuie să ştie că, pe termen lung, pot avea şi o serie de neplăceri. Despre acest lucru avertizează Dan Chiriţa, şeful Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier. El spune că cei care-şi cumpără maşini cu numere de înmatriculare străine nu devin şi proprietarii acestor automobile, deoarece procura sau contractul de comodat poate fi anulat oricând de proprietarul de jure al acelei maşini. „Ei când intră în ţară declară aceste maşini prin acţiune. Conform codului vamal, ei nu au dreptul să transmită maşina altcuiva. Dar la noi cum se face? O introduce în ţară, apoi face procură altcuiva. Au prins puţin firul şi profită de asta, dar, de fapt, trebuie să conducă maşina acea persoană care a introdus maşina în ţară. Declaraţia de la vamă a fost introdusă pentru a spori libera circulaţie a cetăţenilor care lucrează în alte state şi vor să intre pentru o scurtă perioadă de timp cu maşinile înmatriculate în alte state, nu pentru ca la noi să fie evitată achitarea accizelor”.
Dan Chiriţa mai spune că achiziţionarea unui astfel de automobil prin procură este o excrocherie a intermediarilor, care nu le explică până la capăt cumpărătorilor toate avantajele şi dezavantajele. „Mai devreme sau mai târziu această maşină va ajunge la parcarea specială, de unde va fi scoasă din ţară, şi o să ne întoarcem iarăşi la revolte în Piaţa Marii Adunări Naţionale”.
Înmatriculări mai puţine, bani mai puţini
Deşi, atunci când a fost scoasă restricţia de a introduce mijloace de transport neînmatriculate în Republica Moldova pe un anumit termen, ministrul finanţelor de la acea vreme, Anatol Arapu, care se regăseşte şi în actualul cabinet de miniştri, declara că măsura luată va duce la creşterea fluxului mijloacelor de transport introduse pe teritoriul ţării şi se vor încasa mai multe taxe la bugetul de stat, se pare că efectul a fost unul tocmai invers. Încasările la bugetul de stat sunt tot mai mici, deoarece se devamează tot mai puţine automobile, în timp ce veniturile din vânzarea vinietelor sunt prea mici ca să compenseze scăderea încasărilor din accizele vamale.
Conform datelor obţinute de ZdG de la Serviciul Vamal al R. Moldova, în anul 2013, când încă era în vigoare restricţia conform căreia maşinile cu numere de înmatriculare străine se puteau afla pe teritoriul R. Moldova doar 180 de zile, au fost importate 31579 de autoturisme, iar în 2014 cu 6680 de unităţi mai puţin, adică 24899 de automobile. Menţionăm că eliminarea restricţiilor s-a produs la jumătatea anului 2014, în luna iulie. Scăderea numărului de maşini importate s-a menţinut şi pe parcursul anului 2015, când, în primele 7 luni, s-au importat doar 9788 de autoturisme. Dacă se va păstra aceeaşi tendinţă, putem estima că până la sfârşitul acestui an numărul autoturismelor importate nu va depăşi cifra de 20 de mii, ceea ce reprezintă cu peste 11 mii mai puţine maşini ca-n 2013 şi cu aproape 5 mii mai puţin faţă de anul 2014.
Scăderea importului de autoturisme se reflectă şi în numărul de înmatriculări primare ale automobilelor pe teritoriul R. Moldova. Astfel, conform datelor oferite de Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, în primele 7 luni ale anului 2015 au fost înmatriculate pentru prima dată 13423 de automobile, faţă de 30671 în 2014 şi 38080 în anul 2013.
În mod firesc, odată cu scăderea importului de maşini, au scăzut şi încasările din accizele vamale. Dacă în 2013 în vistieria statului au ajuns, din accizele la importul de autoturisme, 769,7 milioane de lei, atunci în 2014, după eliminarea restricţiilor în luna iulie, încasările au scăzut cu peste 90 de milioane, constituind 679,6 milioane de lei. Scăderea încasărilor la bugetul de stat a continuat şi în 2015. În primele 7 luni ale anului veniturile rezultate din devamarea autoturismelor au constituit 297,4 milioane de lei şi, dacă se respectă tendinţa primelor 7 luni, încasările nu vor trece de 600 de milioane, adică cu aproximativ 80 de milioane mai puţin ca-n 2014 şi cu 170 de milioane mai puţin faţă de 2013.
Drept consecinţă a introducerii în ţară a unui număr tot mai mare de automobile înmatriculate în alte state, au crescut încasările din vânzarea vinietelor, însă aceste venituri nu au puterea de a compensa posibilele venituri ratate din încasarea accizelor. Astfel, conform datelor Serviciului Vamal, din vânzarea vinietelor, în bugetul de stat au ajuns 42,4 milioane de lei în 2013, 51,5 milioane în 2014 şi 55,2 milioane de lei în primele 7 luni din 2015.

Menţionăm că am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, însă, la aflarea subiectului de discuţie, acesta a refuzat să vorbească cu noi motivând că se află într-o şedinţă. Am revenit mai târziu doar că funcţionarul nu ne-a mai răspuns la telefon.

Sursa: Zdg.md
1 Comentarii
  • vasile   

    ce trebue sa facem daca se vor scumpi veneta la masina

*
*
*
 

Alte stiri

May 27, 2017

0

Care este țara care își recompensează șoferii exemplari cu premii și mașini noi

Doi șoferi prudenți din Emiratele Arabe Unite au câștigat două mașini noi, după ce au primit „puncte albe” din partea Poliției din Dubai, pentru comportamentul lor exemplar în trafic. Alți 2.000 de șoferi au fost recompensați cu premii, în cadrul unui program al poliției care promovează siguranța în trafic. Șeful poliției din Dubai a declarat că acest program, prin care șoferii care co...

April 24, 2017

0

Care țară va elimina toate mașinile diesel

Maşinile diesel s-ar putea să devină amintire în Marea Britanie, întrucât premierul britanic Theresa May a cerut autorităţilor să elaboreze un plan prin care să se elimine de pe şosele maşinile diesel. Hotărârea va contibui la creşterea calităţii aerului din zonele urbane. Premierul britanic urmează să anunţe o serie de subvenţii acordate celor care sunt de acord să renunţe la maşinile...

April 02, 2017

0

Toyota recheamă la service 2,9 milioane de autoturisme pentru difecțiuni ale sistemului airbag

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp a anunțat că va rechema în service un număr suplimentar de 2,91 milioane de autoturisme vândute la nivel mondial, din cauza unei posibile probleme la airbag-urile produse de Takata Corp. Ultima acțiune de rechemare în service a celor de la Toyota include 750.000 de vehicule vândute în Japonia, 350.000 în Europa și 1,16 milioane vehicule vând...

January 30, 2017

0

În 2016 cel mai mare producător auto din lume a fost Volkswagen

Volkswagen a devenit în 2016 cel mai mare producător auto din lume în funcţie de vânzări, punând capăt dominaţiei Toyota Motor din ultimii patru ani. Grupul auto japonez Toyota, care domină de mai mulți ani industria auto mondială, a anunțat luni o creșterea ușoară a vânzărilor în 2016, până la 10,175 milioane vehicule, ceea ce plasează grupul nipon în urma rivalului german Volkswagen,...

December 15, 2016

0

Vânzările de autoturisme Dacia pe piața europeană sunt în creștere

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în noiembrie un avans de 7,7% în Europa (UE plus EFTA), iar cota de piață a constructorului de automobile a urcat la 2,7%, conform statisticilor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate joi. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat luna trecută la 31.585 de unități, în creștere față de noiembrie ...

December 02, 2016

0

Ford recheamă în service 680.000 de autoturisme

Compania auto Ford a decis chemarea în service a 680.000 de autoturisme, în principal în Statele Unite, pentru remedierea unor probleme la centurile de siguranţă. Vor fi chemate pentru reparaţii vehicule Ford Fusion fabricate în perioada 2013-2016, Ford Lincoln MKZ (2013-2015) şi Ford Mondeo (2015-2016). În cazul unei frânări de urgenţă există riscul ca unele cabluri care ancorea...

November 30, 2016

0

De mâine, șoferii sunt obligați să circule cu pneuri de iarnă

De la 1 decembrie, șoferii sunt obligați să circule cu pneuri de iarnă. Potrivit legislației în vigoare, începând cu prima zi a sezonului de iarnă, este interzisă exploatarea vehiculelor care nu sunt echipate cu pneuri de iarnă sau cu lanțuri antiderapante pe pneurile roţilor de tracţiune. Poliția recomandă ca mașinile să fie dotate și cu lopată și sac cu nisip, iar șoferii să pă...

October 14, 2016

0

Amendă pentr șoferii care și-au schimbat sistemul de iluminare al mașinii

Şoferii care vor fi depistați că au schimbat sistemul de iluminare al mașinii cu lămpi ce nu corespund modelului prevăzut prin construcţie vor fi amendaţi. Un proiect de lege în acest sens a fost votat ieri în prima lectură de majoritatea deputaţilor. Potrivit proiectului, conducătorii auto, care nu vor respecta această regulă, vor fi sancţionaţi cu o amendă de la 400 la 500 de l...

September 21, 2016

0

România nu va mai produce modelul Dacia Logan MCV

Francezii de la Renault vor muta producţia modelului Dacia Logan MCV de la Uzina de la Mioveni din România la cea de la Tanger, Maroc. Până acum Logan MCV se fabrica doar în România, dar de anul viitor marocanii vor prelua producţia acestui model, informează publicaţia L'Usine Nouvelle. Surse din cadrul companiei Renault din România au confirmat informaţia şi au precizat că în ac...

July 04, 2016

0

În Suedia a fost inaugurată prima autostradă electrică din lume

Prima autostradă electrificată din lume a fost inaugurată în Suedia. Aceasta are o lungime de doi kilometri și a fost construită în urma unui parteneriat public-privat. Secţiunea electrificată se află pe Autostrada E16, la nord de Stockholm şi poate fi utilizată de camioane hibride. Construcția face parte dintr-un proiect-pilot de doi ani, la finele căruia Suedia va opta pentru...

April 19, 2016

0

Cea mai performantă cutie de viteze automată din lume este produsă în România

Fabrica Daimler din Sebeș a început producerea uneia dintre cele mai performante cutii de viteze automate cu nouă trepte 9G-TRONIC. Prin lansarea producției de cutii de viteze automate cu 9 trepte la Sebes, România intrî astfel intr-un club select al țarilor în care se construiesc transmisii atât de moderne și cu atât de multe trepte. Compania a recurs la un plan de extindere pe ...

April 02, 2016

0

Care este țara care vrea să interzică din 2025 mașinile pe benzină și diesel

Deputații din Parlamentul Olandei discută un proiect de lege ce urmărește interzicerea comercializării de mașini diesel și benzină începând cu anul 2025. Mai mult, chiar și vehiculele hibride ar urma să fie interzise. Propunerea vine din partea deputatului Tweede Kamer și a primit sprijinul din partea mai multor formațiuni politice din legislativul olandez. Există însă și partide care ...

January 30, 2016

0

Ce se întâmplă cu cel mai mare producător auto din Europa

Volkswagen a suspendat producția la principala sa fabrică de cutii de viteze deoarece compania auto se confruntă cu reducerea cererii și efectele problemelor tehnice de la o altă uzină din Germania. Cel mai mare producător auto din Europa va opri producția în unele părți ale fabricii sale din Kassel în 1, 5 și 8 februarie, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al VW, confirmând un rap...

January 10, 2016

0

(FOTO) Viitorul bate la ușă: prima dronă care transportă oameni a fost lansată de chinezi

Chinezii au lansat la CES Las Vegas prima dronă din lume care poate transporta oameni și bagajele lor. Prețul său este însă unul foarte mare. Chiar dacă sunt priviți în general ca niște plagiatori, chinezii se pot dovedi niște inventatori grozavi. De această data inventivitatea celor din Țara Marelui Zid propune o alternativă deşteaptă la mobilitatea contemporană. Ehang, ...

January 10, 2016

0

Excentricități arăbești: cumperi o casă, primești gratis un Lamborghini Huracan

Se întâmplă în Dubai: un dezvoltator imobiliar derulează o promoție prin care cumpărătorii locuințelor de lux scoase la vânzare primesc bonus mașini precum BMW X6, Seria 7 sau chiar Lamborghini Huracan. Criza imobiliară începe să se dezghețe încet la nivel mondial, iar prețurile apartamentelor și ale caselor încep să se stabilizeze și chiar să crească în anumite zone chiar și în Români...

December 08, 2015

0

Maşinile autonome vor vorbi cu pietonii: ''Poţi să traversezi în siguranţă, te aştept''

Maşinile autonome vor putea beneficia de sisteme audio prin care să anunţe vocal pietonii că pot traversa strada în siguranţă, potrivit unui patent înregistrat de Google. Maşinile autonome reprezintă nouă provocare a celor mai mulţi constructori auto, însă acestea generează numeroase controverse legate de modul în care se vor comporta pe şosea şi la efectele accidentelor pe care le-ar ...

December 08, 2015

0

Boala fără leac: agresivitatea la volan se transmite şi celorlalţi şoferi

Un studiu realizat inclusiv în România a demonstrat ceea ce bănuiam cu toţii: peste jumătate dintre şoferi devin agresivi în trafic dacă sunt provocaţi sau iritaţi de alţi şoferi. Traficul din marile oraşe ale României este, cu puţine excepţii, aglomerat, haotic şi plin de nervi pentru şoferi. Nici nu este de mirare, mai ales că infrastructura este precară, iar semafoarele sunt depar...

December 04, 2015

0

Francezii vor lansa autoturisme electrice mai ieftine de 7.500 de dolari

Ideea aparţine ministrului Mediului. În timpul Conferinţei Părţilor Convenţiei-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP21), desfăşurată la Paris, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie, ministrul francez al Mediului, Ségolène Royal, a adus în discuţie nevoia suplimentării producţiei de autoturisme electrice. În concepţia sa, companiile producătoare de maşini ar treb...

December 03, 2015

0

Mercedes AMG A45 World Champion Edition: germanii sărbătoresc titlurile din Formula 1 cu o ediţie specială

Mercedes a lansat o ediţie specială a modelului compact AMG A45 pentru a sărbători cu stil cucerirea celor două titluri mondiale în Formula 1 în sezonul 2015. Lewis Hamilton a obţinut fără emoţii al treilea titlu mondial în Formula 1, iar Mercedes a dominat categoric sezonul 2015 şi şi-a trecut în cont un nou titlu mondial. Constructorul german a ales să sărbătorească cu stil aceste pe...

November 26, 2015

0

Iute ca săgeata! Bugatti Chiron, prima maşină care va ajunge la 500 km/h

Bugatti Chiron, înlocuitorul celebrului Veyron, ar putea atinge o viteză maximă de 500 km/h graţie unui motor de 1500 CP. Supercarul va fi prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 2016. La 10 ani de la lansarea oficială pe piaţă, Bugatti Veyron se pregăteşte să predea ştafeta, iar urmaşul său se anunţa şi mai spectaculos. Potrivit unor informaţii dezvăluite de publicaţia Autoge...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 19.31
1 USD 17.13
1 RON 4.07
1 RUB 0.26
1 UAH 0.63

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed