Curiozități

  • 0
  • 3
  • 495

Confesiunile unui fost spion al Statului Islamic. Cum funcţionează organizaţia jihadistă

Confesiunile unui fost spion al Statului Islamic. Cum funcţionează organizaţia jihadistă

Fără nicio îndoială, organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a devenit inamicul public numărul unu pentru multe ţări din lume, mai ales pentru cele implicate în coaliţia anti-SI coordonată de SUA în Irak şi în Siria. Cu toate acestea, organizarea internă şi modul de funcţionare a Statului Islamic, fără de care atentatele şi execuţiile atroce nu ar fi posibile, reprezintă în continuare un mister.
Un fost membru al serviciului de securitate a Statului Islamic a acceptat, după lungi discuţii de convingere, să mai risipească puţin din acest mister. „Abu Khaled“, un sirian din Alep, în nordul Siriei, s-a alăturat Statului Islamic acum un an, s-a antrenat alături de jihadişti, s-a remarcat ca un bun traducător printre ei şi a acceptat în cele din urmă să dea detalii despre cum îşi fidelizează SI tinerii, în special pe cei străini, şi cum reuşeşte să producă oroare în lume, relatează Daily Best.

„Abu Khaled“
„Sunt musulman, dar nu sunt adept al sharia şi nici nu sunt foarte religios“, se autodescrie Abu Khaled, la începutul conversaţiei cu jurnalistul Michael Weiss.
Cu toate acestea, el s-a alăturat Statului Islamic şi a stat alături de jihadişti până când s-a uitat într-o zi în oglindă şi a conştientizat că un alt om se ascunsese sub chipul său. „Aveam o barbă lungă. Nu m-am recunoscut. Simţeam că nu mai sunt eu, ci altcineva gândea cu capul meu“, spune el.

Decizia de a se alătura Statului Islamic
Abu Khaled s-a alăturat Statului Islamic pe 19 octombrie 2014, la aproximativ o lună după extinderea campaniei de atacuri aeriene a coaliţiei anti-SI la Rakka, un oraş din nordul Siriei revendicat de jihadişti drept capitală a „califatului islamic“.
Potrivit lui Abu, două motive l-au determinat să se alăture Statului Islamic. În primul rând, el s-a simţit obligat să adere la SI deoarece considera că Statele Unite sunt complice la o conspiraţie mondială condusă de Rusia şi Iran în vederea menţinerii la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. El încerca să-şi explice de ce Statele Unite s-au angajat în operaţiuni militare doar împotriva sunniţilor şi nu viza regimul alawit de la Damasc sprijinit de şiiţi şi nu găsea niciun element care să-l lămurească. În al doilea rând, Abu Khaled era curios. „De fapt, am plecat într-o aventură“, mai spune el. „Voiam să văd ce fel de oameni erau acolo. Am vrut să-i cunosc. Sincer, nu regret acest fapt. Acum îmi sunt inamici şi ştiu foarte bine cu cine aş putea avea de-a face“, recunoaşte fostul spion al SI.

Recrutarea
Procesul de recrutare a fost bine organizat, explică Abu Khaled. După ce a luat decizia de a se alătura jihadiştilor, el s-a dus la un punct de control de la Tell Abyad, la graniţa siriano-turcă, controlat de SI. Odată ajuns acolo, a fost întrebat unde se duce. El a răspuns că intenţiona să ajungă „la Rakka“. Întrebat în legătură cu intenţiile sale, Abu şi-a manifestat dorinţa de a se alătura SI. Atunci i-au fost verificate bagajele şi dus la Rakka, detaliază el.
Primul lucru pe care l-a făcut la Rakka a fost să meargă la „ambasada Homs“, o clădire destinată sirienilor care vor să adere la SI. El a stat acolo două zile, după care a fost transferat la „Departamentul de Administrare a Frontierelor“.
„M-au inclus la categoria imigranţi fiindcă proveneam din afara califatului“, afirmă Abu. Prin urmare, el a trebuit „naturalizat“, ceea ce presupunea parcurgerea unui interviu.
„De ce vrei să devii un jihadist?“, dezvăluie Abu Khaled că a fost întrebat de un irakian, Abu Jaber. „I-am spus ceva despre lupta superficială a cruciaţilor infideli şi am trecut testul, se pare“, adaugă el.

Îndoctrinarea
Următoarea etapă a fost îndoctrinarea, ceea ce presupune frecventarea unor cursuri, potrivit lui Abu. „Mă duceam la un tribunal sharia de două ori pe săptămână. Ei te învaţă cum să urăşti oameni. Mi s-a predat o versiune a islamului specifică SI, potrivit căreia cei care nu sunt musulmani trebuie ucişi deoarece sunt inamicii comunităţii islamice. Este vorba de un proces de spălare a creierului“, mărturiseşte el.
Potrivit lui, clericii responsabili de îndoctrinare erau tineri străini mai puţin luminaţi. El îşi aminteşte că unul dintre clericii care i-au predat era un tânăr din Libia de nici 20 de ani.

Angajat în aripa de scuritate a SI
În primele săptămâni petrecute alături de jihadişti, Abu Khaled spune că a întâlnit germani, olandezi, francezi, venezueleni, americani şi ruşi, cu toţii recent sosiţi pentru a „rămâne şi a extinde califatul islamic“.
Cunoscând araba, engleza şi franceza, Abu Khaled a fost luat în vizor imediat şi numit traducător în cadrul Amn al-Dawla (serviciul de securitate).
„Aveam două grupuri: unul de francezi, în stânga, şi altul de americani, în dreapta. Traduceam din arabă în franceză pentru unii şi din arabă în engleză pentru alţii“ în timpul antrenamentelor şi în cadrul operaţiunilor externe, îşi aminteşte el.

Arderea paşapoartelor
O practică a Statului Islamic este arderea paşapoartelor străinilor, dezvăluie Abu Khaled. Prin acest act, străinii sunt înştiinţaţi că nu mai există nicio cale de întoarcere. Fie că eşti din Bruges, fie că eşti din Baton Rouge, trebuie să-ţi repudiezi cetăţenia pentru a renunţa la Dar al-Harb, ţara războiului şi a depravării, şi a te alătura la Dar al-Islam, ţara credinţei şi a păcii (după încheierea luptei). „Totul face parte dintr-un spectacol“, consideră Khaled.

Cotitura Kobane
În opinia sa, luptele de la Kobane au slăbit mult Statul Islamic. Anterior, SI avea o aură de invincibilitate şi mulţi străini se grăbeau să se alăture reţelei extremiste. Dar bătălia de la Kobane a schimbat lucrurile. La Kobane, SI nu a avut nici strategie, nici tactică şi a sacrificat mii de oameni inutil, subliniază el. Armata jihadistă a pierdut între 4.000 şi 5.000 de persoane în câteva luni, în mare parte sirieni. De asemenea, aproape 10.000 de membri ai SI sunt răniţi după Kobane şi nu mai pot lupta, precizează Abu.
Înfrângerea de la Kobane este echivalentă pentru SI cu pierderea „unui picior sau a unei mâini“, apreciază el. La acea vreme, aproximativ 3.000 de străini voiau să se alăture SI în fiecare zi, un apogeu al recrutărilor. În prezent, numărul celor care vor să adere la SI a ajuns la 50-60 pe zi, explică el. Pierderile imense de la Kobane şi scăderea numărului doritorilor de a se alătura jihadiştilor au generat un deficit de personal. Prin urmare, SI a fost obligată să-şi regândească strategia, continuă el. „Acum încearcă să înfiinţeze celule adormite în întreaga lume. Comandamentul SI le-a cerut oamenilor să rămână în propriile ţări şi să lupte acolo - să ucidă oameni, să arunce în aer clădiri, să facă tot ce sunt în stare“, avertizează Abu Khaled.

Sursa: Adevarul.ro
*
*
*
 

Alte stiri

July 13, 2017

0

Astronomii au descoperit cea mai mică stea măsurată vreodată

Astronomii au identificat cea mai mică stea măsurată vreodată, care este cu puțin mai mare decât Saturn, potrivit unui studiu dat publicității miercuri de Universitatea din Cambridge. Steaua, aflată la șase sute de ani lumină distanță, a fost descoperită de o echipă de astronomi de la Universitatea din Cambridge. Numită EBLM J0555-57Ab, aceasta face parte dintr-un sistem binar și a fos...

May 29, 2017

0

De ce sticlele de bere au culori diferite?

În timp ce experţii în domeniul berii ştiu câte ceva despre culoarea unei sticle de bere, mulţi consumatori nu acordă prea multă importanţă motivului pentru care sticlele de bere au culori diferite. Unele sunt verzi, altele maro sau transparente. Care este scopul tuturor acestor culori diferite? Ei bine, o parte ţine de estetică, în timp ce restul este ştiinţă. Berarii au înce...

May 23, 2017

0

Câte specii de plante de pe Terra au proprietăţi medicinale?

Peste 28.000 de specii de plante de pe Terra au fost incluse în categoria florei cu proprietăţi medicinale, a dezvăluit un raport publicat joi de centrul de cercetări botanice de la Kew Gardens din Londra. În total, acest raport, care are ca obiectiv o repertorizare a planetelor din lumea întreagă, ajuns la a doua ediţie, a identificat 28.187 de plante cu proprietăţi medicinale - o cif...

May 20, 2017

0

Din cauza încălzirii globale, Antarctica devine tot mai înverzită

În ultimii 50 de ani, efectele încălzirii globale au început să se vadă tot mai mult la poli, în special în Antarctica, unde peisajul înzăpezit a fost înlocuit de unul cu tot mai multă verdeață, menționează publicația britanică The Guardian. Schimbările climatice au transformat Antarctica într-un continent verde. Oamenii de știință au descoperit bancuri extinse de mușchi și au constata...

April 03, 2017

0

Cea mai scurtă cursă aeriană internațională din lume va fi sistată

Un zbor de opt minute între Germania și Elveția care a fost declarată cea mai scurtă rută internațională regulată din lume, va fi desființat. Cursa aeriană, care transporta pasageri peste lacul Constance între Altenrhein, Elveția, și Friedrichshafen, sudul Germaniei, abia fusese lansată în noiembrie. Claus-Dieter Wehr, directorul executiv al aeroportului Friedrichshafen, a declar...

April 02, 2017

0

În Ungaria va fi construit un drum care cântă

Societatea ungară pentru dezvoltarea infrastructurii naţionale (NIF) va construi pe porţiunea Drumului Naţional 67, spre localitatea Kaposvár, judeţul Somogy, câte două benzi de circulaţie, care vor fi acoperite cu asfalt care cântă. Drumul va costa 60 de miliarde de forinţi, bani care vor fi asiguraţi din fonduri UE şi din resurse proprii. Asfaltul acustic, care este fabricat cu...

March 15, 2017

0

Care este orașul cu cei mai cinstiți locuitori?

Pe lângă chei, ochelari și alte obiecte pierdute în mod curent, milioane de dolari ajung în fiecare an la Departamentul de obiecte găsite al Poliției din Tokyo, ceea ce reflectă devotamentul japonezilor față de numerar și returnarea proprietății pierdute. Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut locuitorii din Tokyo au returnat poliției o sumă record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioan...

March 07, 2017

0

Copacii și păsările, aliați siguri în lupta cu depresia şi stresul

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter au constatat că persoanele care trăiesc înconjurate de păsări şi copaci rareori suferă de simptome de depresie, anxietate şi teamă. La cercetare au participat 270 de persoane de diferite vârste şi cu diferite statuturi sociale. Aproape toţi subiecţii au declarat că starea lor psihologică şi emoţională s-a îmbunătăţit la vederea pă...

February 18, 2017

0

Vezi cum arată prima expoziție dedicată păpușii Barbie la Madrid

"Barbie, mai mult decât o păpușă" este prima expoziție de la Madrid dedicată celebrei creații a firmei Mattel, care parcurge 56 de ani de istorie prin prezentarea unei colecții de 438 de exemplare, care pun în evidență faptul că această păpușă a depășit granița unei simple jucării devenind un obiect de legendă, relatează EFE. Inaugurată la începutul săptămânii curente, expoziția ...

February 14, 2017

0

Clasamentul țărilor cel mai afectate de poluare

Nouă oameni din zece trăiesc în locuri în care nivelul poluării depășește limitele considerate sigure. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), milioane de oameni mor anual de pe urma bolilor provocate de poluare. Conform OMS, arii vaste de pe glob sunt zilnic inundate de mici particule de poluanţi, aşa cum sunt sulfaţii, nitraţii şi nu numai, care pot pătrunde adânc în plămân...

February 13, 2017

0

Top 5 cele mai romantice zodii! Afla care sunt romanticii incurabili ai zodiacului!

Cu siguranţă ştii deja că zodiile influenţează mai mult sau mai puţin caracteristicile personalităţii. Toţi avem câte o latură sensibilă în interiorul nostru, însă unii dintre noi ridică iubirea la rang de artă. Să vedem care este topul celor mai iubitoare şi romantice zodii. 1. Capricorn Poate că reprezentanţii zodiei par persoane reci la început, însă ştiu să aprecieze gesturil...

February 11, 2017

0

Ce spune luna nasterii despre personalitatea ta

Cu totii ne cunoastem semnul zodiacal si caracteristicile acestuia. Insa, stiai ca si luna in care esti nascut poate spune multe despre personalitatea ta? In functie de luna nasterii, poti afla cum esti privit de altii, ce atitudine ai fata de viata, ce trasaturi dominante de caracter ai. Tie ce iti spune luna nasterii? DECEMBRIE Persoanele nascute in decembrie sunt inclin...

February 06, 2017

0

Care este cele mai nesigure oraşe din Europa

Rostov pe Don este considerat oraşul cu cel mai ridicat grad de nesiguranţă din Europa. Un studiu al portalului Worldatlas arată că oraşele cu şomaj scăzut şi un nivel de trai ridicat sunt evident mai sigure. Portalul Worldatlas a publicat recent un clasament al oraşelor cu cel mai ridicat grad de nesiguranţă din Europa. Experţii americani au recunoscut că oraşul Rostov pe Don...

January 19, 2017

0

La Helsinki a fost deschisă o expoziție de tablouri pictate de un urs

La Galeria de Artă Rupla din Helsinki a fost inaugurată o expoziție de tablouri mai puţin obișnuită. Autorul acestor picturi inedite este Juuso, un urs, care cântărește 423 de kilograme, care acum hibernează. Acesta locuiește la Centrul pentru îngrijirea animalelor Kuusamo din nordul Finlandei. Ursul pictează atât cu ajutorul labelor sale uriașe, cât și cu întregul său corp. Potr...

January 15, 2017

0

O nouă teorie despre formarea Lunii

Luna nu s-ar fi format în urma unui singur impact gigantic al unui obiect cosmic cu Terra, ci după mai multe coliziuni care au dat naștere la un set de Luni de mai mici dimensiuni care, în timp, s-au unit, conform unei teorii avansate de o echipă de oameni de știință israelieni, relatează The Independent. Satelitul natural al Pământului, Luna, ar putea să nu fi luat naștere ca urmare a...

January 05, 2017

0

Care este cea mai punctuală companie aviatică

Potrivit datelor publicate miercuri de agenția de analiză a călătoriilor OAG, aproape 90% din zborurile companiei Hawaiian Airlines au decolat și au aterizat într-un termen de 15 minute față de ora programată. Agenția britanică a analizat 54 de milioane de zboruri din 2016, cel mai mare număr analizat până acum într-un singur an. În pofida numărului record de călători și a ext...

January 04, 2017

0

Unde se află cele mai sigure orașe din lume

Mercer, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume, a realizat un studiu în urma căruia a stabilit care sunt cele mai sigure şi nesigure oraşe din lume. Potrivit acestuia, pe primele locuri se clasează Luxembourg, Berna, Helsinki şi Zurich. Studiul arată că cele mai sigure oraşe sunt cele din Europa Occidentală. Lucrurile se schimbă dacă ne mutăm spre estul şi sudul contin...

November 30, 2016

0

Ultima supraviețuitoare a secolului al XlX-lea sărbătorește 117 ani

Emma Morano, ultima supraviețuitoare cunoscută a secolului al XlX-lea și decana de vârstă a omenirii, și-a sărbătorit marți cea de-a 117-a aniversare în micul său apartament din Verbania, în partea de nord a Italiei. Morrano s-a născut la 29 noiembrie 1899, primul său iubit a dispărut în timpul Primului Război Mondial, iar înainte de Al Doilea Război Mondial s-a despărțit de un soț abu...

November 16, 2016

0

S-a deschis site-ul lui Moș Crăciun

Site-ul www.laposte.fr/pere-noel al lui Moș Crăciun s-a deschis luni, iar "secretariatul" acestuia de miercuri răspunde scrisorilor, a anunțat grupul La Poste, din Franța. Moșul (Pere Noël) va fi ajutat de 60 de spiriduși secretari pentru a le răspunde tuturor celor care îi scriu, a precizat La Poste într-un comunicat, semnalează site-ul leparisien.fr. Pentru a-i ajuta să aibă răbdar...

November 08, 2016

0

Un astronaut american a votat din spațiu

Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat în prezent pe Stația Spațială Internațională, a votat deja la alegerile prezidențiale din SUA de marți. Astronauții americani își pot exercita dreptul de a vota din spațiu, în baza unei legi din 1997, adoptată în statul Texas, unde își au reședința majoritatea acestora. Primul american care a votat de pe orbita terestră a fost David Wo...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 20.20
1 USD 18.05
1 RON 4.24
1 RUB 0.28
1 UAH 0.68

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed