Social

  • 0
  • 8
  • 853

(DOCUMENTE) Noi detalii în cazul miliardelor furate din bănci

Noi detalii în cazul miliardelor furate de la Banca Socială

Banca Naţională a Moldovei încearcă treptat să repare ceea ce nu a reuşit să prevină la momentul potrivit. Astfel autoritatea de reglamentare a contestat în instanţă hotărârea Adunării Generale extraordinare a acţionarilor Băncii Sociale din 26 noiembrie 2014, care s-a desfăşurat prin corespondenţă în oraşul Kahovka, Ucraina.
E vorba de acea decizie prin care banca a acordat la cinci companii din Chişinău, credite în valoare de 5,78 miliarde de lei, 233 milioane de dolari şi 235 milioane de euro pe un termen de cinci ani. La cursul de schimb din acele zile rezultă o sumă gigantică de circa 13,7 miliarde de lei.
Pe 28 aprilie 2015, Judecătoria Râşcani a decis să declare nulă decizia Adunării acţionarilor, invocându-se prevederile Legii instituţiilor financiare, articolele 238-243 din Legea privind societăţile pe acţiuni şi articolele 216, 217 şi 220 din Codul de procedură civilă.
De notat că despre convocarea acestei Adunări a Acţionarilor şi nici despre deciziile acesteia nu a existat o informaţie pe pagina WEB a Băncii Sociale. Abia la mijlocul lunii martie 2015, liderul socialist Igor Dodon a publicat pe blogul său un set de documente, inclusiv o copie a procesului verbal al Adunării Generale a Acționarilor Băncii Sociale din 26 noiembrie 2014.
Din documentul publicat rezultă că pe 25 și 26 noiembrie 2014, banca a acordat la cinci companii din Chişinău, credite în valoare de 5,78 miliarde de lei, 233 milioane de dolari şi 235 milioane de euro pe un termen de cinci ani. La cursul de schimb din acele zile rezultă o sumă gigantică de circa 13,7 miliarde de lei.
Cea mai mare sumă a fost acordată firmei Davema-Com SRL - circa 3,2 miliarde de lei.
Urmează Danmira SRL care a primit 29,65 milioane de dolari, 101 milioane de euro şi 720,9 milioane de lei.
Caritas-Group SRL a primit circa 13,6 de milioane de dolari, 29 milioane de euro şi 1,86 miliarde de lei
Voximar-Grup a primit 164 milioane de dolari, iar Contrade SRL - 24,95 milioane de dolari şi 105 milioane de euro.
Totodată adunarea generala a acționarilor a decis că pentru obligațiunile acestor companii față de bancă va fi responsabilă a treia parte, și anume firma Fortuna United LP din Marea Britanie, înregistrată cu 2 luni înainte de această mare tranzacție.
"În esență, aceasta înseamnă că creditele nu le va rambursa Şor and Company, ci compania necunoscută cu jurisdicție offshore. Și, în consecință, restituirea a 13 miliarde de lei este sub un mare semn de întrebare!", constata Igor Dodon.
Setul de documente făcut public de deputatul socialist conţine trei copii de documente: O scrisoare de la un cetățean, fost angajat al Băncii Sociale; Procesul-verbal al Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Băncii Sociale din 26 noiembrie 2014; Lista dosarelor de credit a 29 de firme, majoritatea care ar avea legătură cu Ilan Shor şi care ar fi dispărut fiind arse în mașina incasatorilor pe 27 noiembrie 2014.
Scrisoarea angajatului Băncii Sociale reprezintă o descriere detaliată a modului cum era administrată această bancă de către conducere şi care a utilizat-o pentru îmbogăţirea personală. La fel sunt aduse şi nume ale beneficiarilor de credite de la această bancă, dar şi implicarea unui vice-guvernator în cele întâmplate la instituţie.
Ex-angajatul Bancii Sociale a mai informat că pe data de 27 noiembrie 2014, ziua cînd au avut loc majoritatea operatiunilor de scoatere a banilor din țară, între orele 21:00 si 24:00 în bancă s-a aflat vice-guvernatorul BNM Ema Tabirta. Iar în urmatoarea zi s-a dovedit că toate înregistrările video au dispărut.
Toate documentele în baza cărora au fost acordate creditele (170 de mape cu contractele de credit) au fost scoase din Banca Sociala pe 27 noiembrie 2014 la 18:45 si apoi au fost arse.
Surprinzător, în acest sens, este și data "dispariției" dosarelor de credit – cu doar o zi, mai exact, cu o noapte înainte de instituirea administrării speciale asupra “Banca Socială”.
În Banca Socială a avut loc de fapt un furt banal prin acordarea creditelor care din start se cunoştea că nu vor fi rambursate.
Al doilea document, poate cel mai important, este o copie a procesului verbal al Adunării Generale a Acționarilor Băncii Sociale din 26 noiembrie 2014, petrecută prin corespondenţă în oraşul Kahovka, Ukraina, l-a care s-a decis de a o obliga pe Natalia Rahuba, președintele interimar al Băncii Sociale, de a încheia un contract de cesiune până pe 27 noiembrie 2014.
Pe 30 noiembrie 2014, chiar în ziua alegerilor parlamentare, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca Socială ca urmare a acestor tranzacţii suspecte.

Cine sunt acţionarii Băncii Sociale
Conform datelor publicate de instituţie, este dificil să-ţi dai seama cine controla în octombrie-noiembrie 2014 Banca Socială. Cel mai mare beneficiar pare a fi milionarul Vladimir Jardan, care are direct doar 0,72% din acţiunile instituţiei, dar împreună cu acţiunile deţinute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup şi Incomlac are 5,28%. Maria Guţuleac, şefa administraţiei lui Ilan Shor, deţine 4,98%, iar firma Diafan are 4,96% (beneficiară este Alina Corşicova, şefa agenţiei de modele Mandarin).
Urmează Tonimar SRL – 4,88% (beneficiar Alla Cazac), Ancor Lux – 4,75% (Veaceslav Jardan), Trivetpro SRL - 4,46% (Elena Marinova), Samit Plus SRL – 4,0% (Natalia Gojina), Rominserv SRL – 3,4% (Veronica Gorgos) şi Velcris SRL - 3,11. Cinci cetăţeni ai Ucrainei, inclusiv Igor Kosteanko, care a fost preşedintele şedinţei din 26 noiembrie 2014 şi trei ai Rusiei au câte 4,1-4,2% de acţiuni, iar Calea Ferată a Moldovei - 2,4%.

Письмо бывшего сотрудника "Banca Sociala"Внеочередное собрание "Banca Sociala"Приложение 2

Sursa: Mold-street.com & Dodon.md
*
*
*
 

Alte stiri

July 24, 2017

0

A început admiterea în universitățile din Republica Moldova

Astăzi a început prima sesiune de admitere în universitățile din Republica Moldova. Potrivit Planului de admitere aprobat de Guvern, în acest an, instituţiile pun la dispoziţia tinerilor peste 15 mii de locuri la 158 de specialităţi. În universitățile din Republica Moldova a început astăzi prima sesiune de admitere. Universitățile au scos la concurs peste 15 mii de locuri la 158 de s...

July 24, 2017

0

Concediul neplătit pentru îngrijirea copilului a fost redus cu doi ani

Concediul suplimentar, neplătit, pentru îngrijirea copilului a fost redus cu doi ani, prin modificări la Codul Muncii votate în lectură finală în ultima ședință a Parlamentuluim din sesiunea primăvară-vară. Până acum, în afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, femeilor, precum şi altor persoane menţionate în ...

July 24, 2017

0

Parlamentul a votat majorarea salariilor pentru profesori

Parlamentul, în ultima ședință a sesiunii de primăvară, a votat majorarea salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie 2017. Noile reglementări prevăd majorarea cu 11,3% a salariului de funcție pentru cadrele didactice și științifico-didactice din învățământul general, profesional-tehnic și superior, finanțat din bugetul de stat, potrivit unui comunicat al Parlamentului. Ast...

July 20, 2017

0

Întrevedere moldo-romană la Ministerul Apărării

Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Clubului Ofiţerilor de Tancuri „Mureş” din România. Comandantul Armatei Naţionale i-a informat pe cei 10 militari în rezervă din judeţele Mureş, Maramureş şi Cluj despre priorităţile actuale ale Armatei Naţionale, cu accent pe reformarea sectorului de apărare, extinderea şi...

July 19, 2017

0

Reguli noi la evaluarea finală a absolvenților școlilor profesionale

Ministerul Educației a organizat un atelier de lucru cu privire la procesul de evaluare finală în instituțiile de învățământ profesional tehnic și diseminarea rezultatelor unei noi metodologii de evaluare, care a fost experimentată în 35 de școli profesionale din țară. Noua metodologie de evaluare presupune utilizarea testelor scrise și probelor practice unice pentru toți absolvenții. ...

July 19, 2017

0

Meteorologii anunță cod galben de caniculă

După o perioadă în care temperaturile au fost unele destul de plăcute, revine canicula, mercurul din termometre urmând să urce și până la 37 de grade Celsius. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă valabil în perioada 20-24 iulie. „În intervalul menționat pe o mare parte a teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult”, se precizează în atențion...

July 19, 2017

0

Prețul a 380 de medicamente a scăzut cu 10%

Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a înregistrat, în iunie 2017, prețurile de producător pentru 380 de medicamente. În monedă națională prețurile au scăzut în medie cu 10,25%. Medicamentele înregistrate cu prețuri de producător au proprietăți imunostimulatoare, antibacteriene, antiulceroase, mucolitice, antidepresive, antiinflamatoare şi analgezice. În perioada viz...

July 19, 2017

0

De la 1 septembrie, salariile profesorilor vor crește cu 11,3%

Salariile profesorilor ar urma să fie majorate de la 1 septembrie 2017 cu 11,3 la sută. Anunțul a fost făcut printr-un un comunicat al Guvernului. Decizia a fost luată după o ședință de astăzi a comisiei de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei. Părţile au convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi pro...

July 19, 2017

0

Înscrierea copiilor la grădiniță se va face online, începând cu 1 septembrie

În municipiul Chișinău, părinții își vor putea înscrie copiii la grădiniță în regim online, începând cu 1 septembrie. Direcția generală educație, tineret și sport și E-guvernare au lansat astăzi, 19 iulie, platforma electronică, care va asigura înscrierea online la 130 de instituții de învățământ preșcolar. Când completează cererea online, pe www.inscriere-gradinite.md, părinții vor fi...

July 18, 2017

0

De la 1 august, transportul public în municipiul Chișinău va circula până la ora 01:00

De la 1 august, în municipiul Chișinău troleibuzele vor circula până la ora 01.00. O decizie în acest sens a fost votată cu 26 de voturi de către consilierii municipali la ședința din 18 iulie. În proiect, pentru călătoriile în segmentul de noapte figura un tarif de 6 lei, dar consilierii au decis să-l lase pe cel în vigoare, de 2 lei. Solicitarea de prelungire a programului de c...

July 18, 2017

0

Inspectoratul fiscal efectuează verificări în piețele de flori

Serviciul Fiscal de Stat a emis un comunicat de presă în care îi atenționează pe comercianții de flori că inspectorii fiscali vin cu verificări. Controalele au început astăzi, 18 iulie, și vor continua toată săptămâna. Instituția atenționează că pe parcursul primei jumătăți a anului curent inspectorii fiscali au aplicat amenzi de peste 13 milioane lei ca urmare a peste cinci mii de con...

July 17, 2017

0

Republica Moldova va avea un nou sistem de adrese

Republica Moldova va avea un nou sistem de adrese, după ce Parlamentul a instituit noi reguli de creare şi gestionare în domeniu. Proiectul de lege stabileşte principii uniforme pentru sistemul de adrese, inclusiv determinarea şi reprezentarea geografică a acestora, procesarea informaţiei despre adrese şi delimitarea competenţelor organelor implicate în proces. În noua bază de date ...

July 17, 2017

0

Medicii vor trebui să consulte pacienții în doar 15 minute

Medicii vor fi obligați să consulte pacienții în doar 15 minute și nu în 20 de minute cum era până acum, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății. În acest fel medicii de familie și cei de specializări înguste, precum pediatrii, oftalmologii, endocrinologii etc., vor acorda consultații medicale pentru un număr mai mare de pacienți în fiecare zi. Modificările sunt prevăzute d...

July 17, 2017

0

Taxele de studii universitare în Republica Moldova variază între două și treizeci de mii de lei

Universitățile din Republica Moldova și-au anunțat oferta pentru anul de studii 2017-2018. Taxele de studii pornesc de la două-trei mii de lei și ajung și la peste 30 de mii de lei. Cei care vor opta pentru Universitatea de Stat din Moldova vor trebui să plătească 8000 de lei pentru un an de studii la Contabilitate sau la Finanțe și Bănci. Pentru aceleași specializări, la studii fără f...

July 17, 2017

0

Care sunt raioanele cele mai afectate de corupție

Potrivit unui studiu lansat de IDIS Viitorul, cele mai afectate de corupție sunt raioanele Ștefan Vodă, Cimişlia, Nisporeni şi Donduşeni, în timp ce municipiul Chişinău, raioanele Criuleni şi Basarabeasca se află la polul opus. Studiul arată că în administrația publică locală, corupția, care pare să fie extinsă, este accentuată de lipsa unei definiri clare a responsabilităţilor, confuz...

July 17, 2017

0

Magistrații au prezentat decizia motivată în dosarul lui Ilan Șor

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au emis astăzi decizia motivată în dosarul în care Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, în penitenciar de tip semiînchis. Acesta nu a fost deocamdată făcută publică. Procurorul pe acest caz, Andrei Băieșu, a declarat că urmează să conteste la Curtea de Apel hotărârea primei instanțe, dar înainte de asta urmează ...

July 13, 2017

0

Militarii prin contract vor putea deține cetățenia altui stat

Militarii prin contract vor putea deține și cetățenia altui stat decât cea a Republicii Moldova. De acest drept se vor bucura și studenții instituțiilor de învățământ superior militar. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 13 iulie, în Parlament, în două lecturi. Guvernul, care este autorul proiectului, face referire în nota informativă la decizia Curții Constituționale de...

July 13, 2017

0

Uniunea Pensionarilor cere majorarea pensiilor

Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova a înaintat o declarație președintelui Republicii Moldova, Parlamentului, Guvernului dar și ambasadelor acreditate la Chișinău prin care își exprimă nemulțumirea față de situația grea în care se află pensionarii. Prin această declarație, pensionarii solicită retragerea legii ce vizează reforma sistemului de pensii, dar și majorarea pensiilor p...

July 12, 2017

0

Circa 400 de medici tineri vor fi repartizați în spitalele publice

Ministerul Sănătății a început repartizarea absolvenților studiilor de rezidențiat în instituțiile medicale publice. 409 de tineri specialiști vor primi bilete de trimitere la locul de muncă până în data de 14 iulie 2017. 122 de absolvenți ai studiilor de rezidențiat au fost deja repartizați în instituțiile medicale publice. Este vorba despre tinerii specializați în domeniile medicinii...

July 12, 2017

0

BNS a lansat aplicația de vizualizare a datelor Recensământului din 2014

Datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din Moldova din anul 2014 au devenit disponibile pentru toţi doritorii, graţie aplicaţiei speciale care a fost lansată marţi pe site-ul Biroului Naţional de Statistică (BNS). Aceasta oferă posibilitatea de a vizualiza şi a înţelege uşor rezultatele Recensământului. Ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, a mențio...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 19.99
1 USD 17.75
1 RON 4.22
1 RUB 0.28
1 UAH 0.68

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed