Editorial

  • 0
  • 7
  • 516
Autor: Mircea Vîlcu

Guvernului Filip îi plac banii româneşti, nu şi românii

Cetăţeanul român George Simion, preşedinte al Platformei Unioniste "Acţiunea 2012", a fost declarat nou persona non-grata în Republica Moldova.

Deşi interdicţia a fost impusă la 6 ianuarie, Simion a aflat abia astăzi, în vamă, de unde urma să plece la Teleradio Moldova pentru a înmîna premiile în cadrul concursului Ars adolescentina.

"Este inadmisibil să îmi fie din nou încălcate drepturile, cer autorităţilor din România şi Republica Moldova să se sesizeze în acest caz şi să ia măsurile necesare pentru anularea acestei măsuri abuzive", a declarat Simion, se precizează într-un comunicat al Platformei, remis presei.

Motivele pentru care activistului unionist i s-a interzis să circule în Republica Moldova n-au fost făcute publice. Dorina Cebotari, şefa Serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră, a declarat, pentru Ziarul Naţional, că instituţia pe care o reprezintă nu ştie din ce cauze i s-a aplicat lui George Simion interdicţia de călătorie în ţară. Sursa citată a menţionat că, potrivit uzanţelor, doar cel în cauză este în drept să pretindă autorităţilor comunicarea motivelor pentru care i-a fost refuzat accesul pe teritoriul statului.

Simion însuşi bănuieşte că la mijloc ar fi acţiunile unioniste, pe care Platforma le-a planificat în acest an. "Unirea - a afirmat el - nu place oligarhilor de la Chişinău. Este regretabil că, în timp ce oficialii de la Chişinău vin, cu coada între picioare, să ceară bani de la România, cetăţenilor români li se interzice să călătorească în Republica Moldova". Cazul ar putea să aibă consecinţe de răsunet, a lăsat Simion să se înţeleagă: "Poate e cazul să se expună şi CEDO".

Acum opt luni, în luna mai 2015, George Simion era expulzat din Republica Moldova şi declarat persona non-grata pentru o perioadă de cinci ani, interdicţie ridicată patru luni mai tîrziu, după Curtea de Apel din Chişinău a stabilit că poartă un caracter ilegal. Ministerul de Interne a declarat atunci că autorităţile naţionale au dreptul de a-l declara indezirabil pe un străin în cazul în care acesta prezintă un anume pericol pentru securitatea naţională. "Aceasta este ca o măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională", au precizat la data respectivă oficialii moldoveni.

*
*
*
 

Alte stiri

February 18, 2016

0

Veteranii celui de-al doilea război mondial se vor simţi iarăşi ca în URSS

Participanţii şi invalizii celui de-al doilea război mondial vor beneficia de înlesniri şi garanţii şi pe teritoriul statelor care au făcut parte din fosta URSS. Guvernul va semna în sensul acesta un Protocol în vederea modificării şi completării Acordului cu privire la recunoaşterea reciprocă a facilităţilor acordate veteranilor conflagraţiei din anii '40 ai secolului trecut, participanţil...

February 17, 2016

0

Sputnik va glăsui şi româneşte, de-acum încolo

Agenţia internaţională de presă Sputnik lansează un proiect mediatic special, Moldova-România, menit să prezinte o viziune de alternativă asupra raporturilor dintre cele două state, oferind cititorilor ştiri şi analize asupra realităţilor economice, sociale, politice şi culturale din România. „Sputnik Moldova îşi propune să prezinte relaţiile dintre cele două maluri ale Prutului din...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 19.44
1 USD 17.13
1 RON 4.09
1 RUB 0.26
1 UAH 0.63

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed