Politic

  • 0
  • 3
  • 374

DW: Moldova se apropie de „careul banditesc” al anilor ‘90

DW: Moldova se apropie de „careul banditesc” al anilor ‘90

Coaliția pro-europeană din Parlamentul de la Chișinău riscă să se destrame. Joi, Parlamentul va examina moțiunea de cenzură înaintată de socialiști și comuniști împotriva Guvernului, iar una din componentele alianței de guvernare, Partidul Democrat, susține că încă nu s-a decis „privitor la moțiune”.
Semnatarii moțiunii au invocat suspiciuni de corupție. „Prim-ministrul Streleț s-a detașat de la obligațiile sale și a început o campanie de apărare a lui Vlad Filat (lider PLDM aflat în arest pentru presupuse fapte de corupție – n.n.)", se arata în moțiunea partidelor de stânga.
PL categoric împotriva moțiunii
La sfârșitul săptămânii trecute, exponenții Alianței pentru Integrare Europeană-3 s-au întrunit în ședință, pentru a-și coordona acțiunile în legătură cu moțiunea de cenzură înaintată de socialiști împotriva Guvernului. După ședință, liberalii au declarat fără echivoc că deputații PL nu vor susține moțiunea. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, actualul Guvern trebuie păstrat deoarece, „în caz contrar, s-ar ajunge la haos în ţară”.
Exponentul PLDM, premierul Valeriu Streleț, a spus că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului este absolut neîntemeiată: „Acuzațiile sunt stupide și lipsite de temei. Le-am spus partenerilor de coaliție că trebuie să aibă încredere - prim-ministrul nu este o persoană coruptă. Voi prezenta un raport. Voi răspunde la acuzații,cu probe, cifre, fapte”, a spus Streleț. El a precizat că PLDM nu intenționează să iasă din alianța de guvernare și a insistat asupra eficientizării acesteia.
PD joacă din nou la două capete
Liderii PD au răspuns ambiguu la întrebarea dacă vor susține sau nu moțiunea de cenzură a stângii împotriva Guvernului. Pe de o parte, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că PLDM șantajează PD, așa că PD încă nu s-a decis „privitor la moțiune”, iar pe de altă parte, exponentul aceluiași partid, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că „alianța pro-europeană este o necesitate” și că „drumul european merită eforturile - alianța pro-UE merită o nouă șansă”.
Democrații cer reformarea majorității parlamentare cu implicarea deputaților neafiliați (3 deputați din „grupul Leancă”). „Astăzi constatăm că avem 50 de voturi în Parlamentul țării (din totalul de 101). Ce facem cu 50 de deputați? Cum asigurăm ca acest număr să fie mai mult de 51? Problema numărul unu este reclădirea unei majorități autentice parlamentare, prin cooptarea neafiliaților, fiindcă, fără aceste voturi - tot ce vorbim rămân vorbe goale. În al doilea rând trebuie să ne concentrăm pe numărul de subiecte prioritare care țin de viața oamenilor și să renunțăm la șantaj”, a menționat Marian Lupu.
PLDM pune condiții
Deputatul PLDM, Tudor Deliu, susține că actuala alianţă de guvernare trebuie păstrată, dar nu în condiţiile puse de PD: „Ne pare rău de situaţia la care s-a ajuns. Ne vom aşeza la masa de negocieri când cei din PD vor înţelege că nu trebuie să trişeze, când cel mai înalt şi mai mincinos din PD va înceta să inducă lumea în eroare”, a menționat Deliu.
Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, „acum este vital ca să avem un Guvern pro-european stabil, să reconstruim în Parlament o majoritate stabilă. Oportunitatea e, aşadar, să ne reaşezăm la masă, să discutăm despre proiectul nostru comun, dincolo de cazuri individuale de dezacord”. (...) „Cu toate dificultăţile ultimelor luni, o alianţă pro-europeană este cea mai bună soluţie, pentru că tragem cu toţii în direcţia integrării europene”, susține președintele Parlamentului.
Iurie Leancă tace. Anterior a respins oferta
Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, nu s-a pronunțat încă asupra ultimei invitații publice la dialog cu PLDM, PL și PD. La sfârșitul lunii septembrie, însă, Leancă a anunțat că nu are de gând să susţină în nici un fel actuala guvernare. „Nişte disperaţi ne transmit prin intermediul presei mesaje că ar trebui să-i susţinem necondiţionat. Nu ne dorim nici o funcţie în actuala guvernare. Nu am solicitat şi nu vom accepta funcţii. Nu vom intra la guvernare într-o coaliţie negociată netransparent şi cu uşile închise. Dar dacă nu-i ajutăm să-şi păstreze scaunele, nu înseamnă că nu susţinem integrarea europeană”, a declarat Leancă, îndemnând actuala guvernare să demisioneze, dacă nu are voturi să se menţină la putere.
O guvernare fără sprijin popular
„Această guvernare şi-a pierdut credibilitatea, încrederea poporului. Populaţia Republicii Moldova a votat pentru o guvernare pro-europeană, democratică - pentru o guvernare care să facă justiţie adevărată, nu circ”, a reacționat liderul protestatarilor pro-europeni din Piața Marii Adunări Naționale, Andrei Năstase. Potrivit lui, „ar trebui să vină o alternativă politică imaculată, bazată pe transparenţă, integritate, profesionalism. Clasa politică de azi s-a dovedit a fi una antipopulară, care-şi fură cetățenii, iar partide de genul celor conduse de Dodon (Igor Dodon, liderul socialiștilor – n.n.) sau Usatîi (Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru” – n.n.) nu vor decât să vină la putere și să preia fluxurile financiare, să preia schemele. Iată de ce este nevoie de o altă clasă politică pro-europeană”, susține Andrei Năstase.
Potrivit presei de la Chișinău, finanțatorul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, ar controla inclusiv partidele de stânga conduse de Usatîi și Dodon (acestea organizează împreună proteste în fața Parlamentului), o dovadă în acest sens fiind și ceea ce presa de la Chișinău numește „show-ul cu arestarea lui Usatîi la Aeroport”, pentru interceptarea convorbirilor telefonice dintre liderul PLDM Vlad Filat și principalul suspect în dosarul „jaful secolului”, Ilan Shor. Usatîi a fost arestat vineri, la întoarcerea de la Moscova, iar duminică a fost pus în libertate prin decizia unui judecător care anterior a activat în calitate de consilier în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova. După ce a fost eliberat, victorios, Usatîi a fost purtat pe palme de protestatarii pro-ruși din fața Parlamentului.
Alianța Usatîi-Plahotniuc
În legătură cu acest caz, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, susține că în Republica Moldova a fost creată o nouă alianță - alianța lui Renato Usatîi și Vlad Plahotniuc. Potrivit avocatului, această alianță „va duce în scurt timp Moldova în careul banditesc al anilor ‘90”: „Odată cu această alianță vor veni în scurt timp intimidările, omorurile la comandă și dispariția unor oameni”. El i-a îndemnat pe oamenii onești rămași în instituțiile de forță să-și dea urgent demisia: „Nu slujiți intereselor interlope. Fără susținerea voastră ei sunt niște oameni pitici. Voi îi faceți mari și puternici! (...) Niciodată interlopii, în țara asta, nu au urcat atât de sus!”, conchide avocatul Ion Dron.
Analistul politic, Olga Nicolenco, susține că viitorul politic al Moldovei arată sumbru. „Trebuie să ne luăm rămas bun de la Guvernul Streleţ şi să ne pregătim pentru o guvernare de stânga. PLDM şi PL să se pregătească pentru a se retrage în opoziţie”, a comentat Nicolenco.

Sursa: Dw.de
*
*
*
 

Alte stiri

July 24, 2017

0

Comisia Europeană critică adoptarea votului mixt de către Parlamentul Republicii Moldova

Comisia Europeană a adoptat o declarație în care critică adoptarea sistemului electoral mixt de către Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit unei declarații semnate de comisarul European pentru politică externă, Federica Mogherini și comisarului european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, modificările votate, la 20 iulie, sunt ”în contradicție directă cu recentele recomand...

July 24, 2017

0

Parlamentul a stabilit lista funcționarilor cu acces la secretul de stat

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care stabilește lista funcționarilor cu acces la secretul de stat. Pe listă se regăsește președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președinții instanțelor judecătorești, dar și conducătorii unor autorități publice, cum ar fi directorul Centrului Național Anticorupție, directorul general al Agenției Naționale pentru Regl...

July 24, 2017

0

Parlamentul extinde competențele administrației de la Comrat

Parlamentul a votat, la finalul prezentei sesiuni, în lectură finală două proiecte care îi acordă Autonomiei Găgăuze un statut special și o autonomie mai largă. Astfel, satele, comunele, orașele și municipiile din Republica Moldova sunt autorități de nivelul unu, raioanele și municipiile Chișinău și Bălți - de nivelul doi, iar UTA Găgăuzia - administrație cu statut special. Președintel...

July 24, 2017

0

Noua structură a Guvernului a fost aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat noua structură a Guvernului care cuprinde o listă de 9 ministere față de 16 în prezent. Cinci ministere rămân cu denumirile și atribuțiile actuale. Este vorba despre Externe, Interne, Finanțe, Justiție și Apărare. Ministerul Economiei va prelua o serie de atribuții de la Transporturi, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, precum și de la Construcții și se va...

July 24, 2017

0

Legislativul a instituit o nouă comisie parlamentară permanentă

Comisia parlamentară administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a fost divizată în două: comisia parlamentară administraţie publică şi comisia parlamentară dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice. Un proiect de lege în acest sens a vost votat de deputați la finalul ultimei ședințe în plen a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. Astfel, ...

July 24, 2017

0

Ambasada SUA critică adoptarea sistemului electoral mixt

Statele Unite, prin intermediul Ambasadei sale de la Chișinău, se decalară dezamăgite de decizia Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, care au ignorat cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și cele ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului elctoral. „Revizuirea Codului Electoral pune la îndoi...

July 24, 2017

0

Președintele Igor Dodon vrea să-i decoreze pe militarii ruși din Transnistria cu distincții de stat

Președintele Igor Dodon a anunțat că va participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la Tiraspol, la o serie de manifestări cu prilejul aniversării a 25-a de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Într-o declarație făcută în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”, Igor Dodon a mai spus că intenționează să decoreze, cu...

July 24, 2017

0

PCRM va boicota referendumul inițiat de Igor Dodon

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova va boicota referendumul consultativ inițiat de președintele Igor Dodon. O decizie în acest sens a fost adoptat de Biroul politic al Comitetului Central al PCRM. Totodată, Comitetul Central al PCRM le-a recomandat deputaților din grupul parlamentar al PCRM să renunțe la orice funcții de conducere în Parlamentul Republicii Moldova. Biroul...

July 20, 2017

0

Încă doi deputați au aderat la Partidul Democrat

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament are de astăzi 41 de deputați. Anunțul a fost făcut în ședința Parlamentului de către deputatul democrat Sergiu Sârbu, potrivit căruia deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea democrată. Amintim că cei doi au intrat în Parlament pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. PD a obținut, după alegeri...

July 20, 2017

0

Funcțiile de președinte și vicepreședinte de raion vor putea fi ocupate și de persoană din afara Consiliilor raionale

Președinții de raion vor putea fi aleși nu doar din rândul consilierilor raionali. O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată astăzi, 20 iulie, în primă lectură. Sergiu Sârbu, unul dintre autori, a declarat că proiectul are drept scop sporirea capacității manageriale în raioane. Prin prezentul proiect de lege se propune să fie echivalate principiile de accedere la funcțiile d...

July 20, 2017

0

Reacție dură în Parlamentul European, după adoptarea votului mixt

Cel mai important grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, solicită Comisiei Europene să oprească finanțarea Republicii Moldova și să revizuiască Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după votarea sistemului electoral mixt de Parlamentul de la Chișinău. Într-un comunicat de presă, PPE condamnă faptul că deputații moldoveni au ignorat recomandările Comisiei ...

July 20, 2017

0

Parlamentul a votat o nouă lege a bibliotecilor

O nouă lege a bibliotecilor, adoptată astăzi în lectură finală de Parlament, va obliga administrațiile locale să completeze fondul de carte al bibliotecilor. Noua lege, care a provocat dezbateri în plenul Legislativului, prevede și crearea a noi structuri de conducere și alte măsuri pentru buna funcționare a bibliotecilor, care necesită cheltuieli. Bibliotecile vor fi obligate ...

July 20, 2017

0

Igor Dodon a promulgat legea privind modificarea Codului Electoral

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat joi, 20 iulie, legea pentru modificarea Codului Electoral, care prevede trecerea la sistemul de vot mixt. Decretul a fost semnat la câteva după ce inițiativa în cauză a fost votată în Parlament în lectură finală. „Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă...

July 20, 2017

0

Sistemul electoral mixt, votat în lectură finală

Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificarea sistemului electoral, un proiect care a provocat dezbateri aprinse pe parcursul ultimelor câteva luni. Opoziția a părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest. Potrivit noii legi, începând cu alegerile parlamentare următoare, 50 de deputați vor fi aleși în continuare pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. ...

July 19, 2017

0

CEC a adoptat instrucțiunea privind participarea partidelor la referendum

Comisia Electorală Centrală a adoptat Instrucțiunea privind modul de participare a partidelor politice şi altor organizații social-politice la campania electorală pentru referendumul republican consultativ și Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfășurare a plebiscitului. După publicarea de către Comisie a listei partidelor şi altor organizații social...

July 19, 2017

0

Care sunt noile modificări aduse proiectului de lege privind votul mixt

Comisia juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului a examinat astăzi proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral pentru a doua lectură. Proiectul de lege cu modificările elaborate, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția este publicat pe site-ul Parlamentului. În noua redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială ...

July 19, 2017

0

Fostul lider separatist Evgheni Șevciuk a fost audiat de procurorii moldoveni

Fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost audiat de procurorii moldoveni. Audierile au avut loc în cadrul unei investigații preliminare cu privire la securitatea statului, precum și în legătură cu declarațiile publice ale lui Evgheni Șevciuk, care susține că s-ar afla în pericol. Informația a fost comunicată de surse din cadrul Procuraturii Generale. Evgheni...

July 19, 2017

0

Comisia juridică a Parlamentului a finalizat dezbaterea proiectului privind adoptarea votului mixt

Ultima dezbatere pe marginea proiectului de lege privind sistemul votului mixt a fost organizată cu puțin timp în urma de Comisia juridică a Parlamentului. Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor extraparlamentare au avut opinii diferite asupra proiectului de lege. Unii au cerut adoptarea acestuia indiferent de opinia Comisiei de la Veneția, în timp ce alții au critic...

July 19, 2017

0

Legea cu privire la combaterea propagandei a primit avizul Guvernului

Guvernul a avizat proiectul unui grup de deputați ai Partidului Democrat referitor la combaterea propagandei. Proiectul prevede modificarea Codului Audiovizualului, astfel încât pe teritoriul Republicii Moldova să fie permisă retransmisiunea emisiunilor cu conținut informativ, analitic și militar numai din statele Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și alte state care au rat...

July 18, 2017

0

Sondaj IMAS: Care sunt opțiunile moldovenilor privitor la sistemul de vot

Cel mai nou sondaj de opinie comandat de către Partidul Democrat din Moldova (PDM) indică faptul că 30% dintre respondenți sunt de acord ca legislatorii să ajungă în Parlament pe baza votului uninominal, în timp ce 24% optează pentru un sistem mixt de votare. De asemenea, mai indică acest sondaj, 59% din respondenți sunt de acord cu schimbarea actualului sistem de vot. Sondajul PD-ului...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 19.52
1 USD 17.64
1 RON 4.12
1 RUB 0.28
1 UAH 0.72

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed