Economic

  • 0
  • 4
  • 270

Vin vremuri grele pentru fermieri. Produsele agricole la nivel mondial se ieftinesc

Vin vremuri grele pentru fermieri. Produsele agricole la nivel mondial se ieftinesc

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a scăzut în februarie la cel mai mic nivel din ultimele 55 luni, cu 1% faţă de luna ianuarie și cu 14% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit FAO, micşorarea preţurilor la cereale, carne și mai ales la zahăr au depăşit creşterea prețurilor la lapte și uleiul de palmier.
Indicele prețurilor la produsele alimentare FAO înregistra 179.4 de puncte, faţă de 181.2 puncte în ianuarie şi 208.6 puncte în februarie anul trecut.
Potrivit lui Michael Griffin, analist FAO pentru piaţa lactatelor şi a cărnii, micşorarea indicelui la cel mai mic nivel din iulie 2010 reflectă nivelul stabil al ofertelor, dar şi slăbirea unor valute faţă de dolarul SUA, dar şi aşteptarea în continuare a deprecierii acestora. „Primul lucru care trebuie remarcat sunt previziunile favorabile pentru recoltele culturilor agricole în 2015. Stocurile sunt, de asemenea, la un nivel înalt”, a afirmat analistul.
Grâul, zahărul şi carnea s-au ieftinit
Indicele prețurilor la cereale în luna februarie a constituit 171.7 de puncte, cu 3,2% mai puţin decât în ianuarie curent. S-au redus prețurile la grâu, grâu furajer și orez, însă cel mai mult s-a ieftinit grâul, datorită îmbunătăţirii recoltei şi a rezervelor mondiale mari existente.
Prețurile la orez au fost mai stabile graţie creșterii cotaţiei orezului aromat care a compensat parțial scăderea prețurilor la alte soiuri de orez.
În acelaşi timp, indicele prețurilor la zahăr a constituit 207.1 puncte în februarie, cu 4,9% mai puţin decât în ianuarie, datorită îmbunătățirii prognozelor privind recolta din Brazilia, cel mai mare producător și exportator de zahăr din lume. De asemenea, la scăderea prețurilor de zahăr pe piața mondială a contribuit anunţul făcut de India privind acordarea de subvenţii exportatorilor, pentru a spori vânzările în străinătate.
În Republica Moldova, în ultimele luni preţurile la zahăr au fost în continuă scădere. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în decembrie 2014 preţul zahărului a scăzut cu încă 1,4%, iar în total anul trecut zahărul s-a ieftinit cu circa 12%, scrie mold- street.com. O asemenea evoluţie s-a datorat atât recoltei bogate de sfeclă şi producţiei record de zahăr, cât şi conjuncturii externe. Or, din luna august producătorii din Moldova nu mai pot exporta zahăr în Rusia, ca urmare a introducerii unor taxe exorbitante de autorităţile de la Moscova.
Cât priveşte indicele prețurilor la carne la nivel mondial, în februarie acesta a constituit 187.4 de puncte, fiind în scădere cu 1,4% comparativ cu valoarea revizuită în luna ianuarie. Această scădere a fost cauzată de reducerea prețurilor pentru carnea de vită și oaie, în timp ce prețurile la carnea de pasăre au rămas neschimbate, iar prețurile la carnea de porc au crescut după ce au fost în scădere timp de opt luni. Căderea cursului de schimb față de dolarul american și volumul mare de oferte au provocat scăderea cotațiilor la exportul de carne de vită din Australia, iar din aceleași motive sunt aşteptate căderi de preţ pentru carnea de vită din Brazilia în luna februarie. În același timp, anunțul făcut de către Uniunea Europeană despre finanţarea companiilor de depozitare au sporit creșterea prețurilor de export pentru carnea de porc din Europa.
Preţurile la produsele lactate şi uleiurile vegetale au sporit
Indicele prețurilor la produsele lactate, FAO a constituit 181.8 puncte, cu 4,6% mai mult decât în ianuarie. Prețurile pentru laptele praf integral au crescut cel mai mult. Mai puțin au scăzut prețurile la laptele praf degresat și de unt, iar prețurile pentru brânzeturi au rămas neschimbate. Seceta a provocat o reducere a producției de lapte în Noua Zeelandă, împreună cu limitarea exporturilor din Australia - principalele motive pentru creșterea bruscă a prețurilor produselor lactate la nivel mondial.
Preţurile la uleiurile vegetale au constituit 156.6 puncte în luna februarie, cu 0,4% mai mult decât în ianuarie. Această ușoară creștere se datorează sporirii prețurilor la uleiul de palmier, ca urmare a reducerii volumului de producție în Malaiezia, după recentele inundații și creșterea bruscă a consumului în Indonezia, în legătură cu majorarea subvențiilor pentru producătorii de biomotorină.
FAO a redus prognoza privind producţia de cereale în 2015
FAO a revizuit în creştere prognoza privind producţia de cereale în 2014 până la 2.542 mld. tone, cu 20 de mil. sau 1% mai mult decât în 2013. Aceasta datorită creşterii volumului producţiei de grâu în Argentina, Asia Centrală și Europa.
În așteptarea recoltei de grâu de toamnă în emisfera nordică, FAO estimează producția anuală la 720 mil. de tone, cu un 1% mai puțin decât producția record din 2014, din cauza reducerii recoltei din Uniunea Europeană și Asia Centrală până la un nivele standard, după recordurile din sezonul trecut.
Conform estimărilor, în 2014-2015 consumului mondial de cereale va constitui aproximativ 1,107 mld. tone , ceea ce înseamnă o ușoară creștere a consumului mediu pe cap de locuitor de până la 153,3 kg. Cererea de cereale furajere va spori cu 4% şi va constitui 877 mil. tone.
Cât priveşte stocurile de cereale pe plan mondial, FAO estimează că la finele sezonului 2014/2015 acestea vor spori cu opt mil. tone, faţă de prognoza făcută luna trecută de 631 mil. tone. Schimbarea prognozelor a fost influenţată de revizuirea rezervelor din anii precedenţi anteriori în China și Ucraina.
Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”
„Este evident că noi suntem în pierdere. Pe fundalul scumpirii, timp de doi ani deja, a resurselor, mai ales în anul curent din cauza deprecierii monedei naţionale. Motorina, fertilizanţii, pesticidele, piesele de schimb şi alte resurse s-au scumpit cu până la 30 - 40%.
În acelaşi timp, la o bună parte din produsele agricole preţurile sau s-au micşorat sau stagnează, doar la unele s-au majorat şi nu semnificativ. Tabloul este evident, sporul nu este în folosul agricultorilor şi această situaţie influenţează negativ competitivitatea agricultorilor. Noi cumpărăm resurse tot mai scump şi mai scump, creditele rămân scumpe, subvenţiile foarte mici şi pe de altă parte preţurile la produsele agricole stagnează sau chiar scad.
Moldova nu este un factor determinant la stabilirea preţurilor. Alte ţări, unde subvenţiile sunt mai mari, creditele mai ieftine, situaţia în agricultură mai bună, îşi permit luxul de a produce mai mult la randament mai mare, astfel încât şi costul este mai mic. De aceea ei pot să-şi permită să comercializeze producţia agricolă la preţuri mai mici.
În cazul producătorilor noştri, care exportă prin intermediari, principalii câştigători sunt intermediarii, datorită aprecierii dolarului”.
Notă: Menţionăm că, în pofida unor așteptări pesimiste, sectorul agricol și-a intensificat creșterea în anul precedent. Potrivit BNS, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a depăşit cu peste 8% nivelul anului 2013, creştere determinată de sporirea producţiei vegetale cu 10,4% şi a celei animaliere cu 4%.
În acelaşi timp, produsele agricole s-au scumpit cu 6,6% anul trecut faţă de 2013. Preţurile medii de vânzare la produsele vegetale s-au majorat cu 4,7%, la produsele animaliere – cu 14,8%.

Sursa: Eco.md
*
*
*
 

Alte stiri

July 20, 2017

0

Salariul mediu pe economie va crește cu 300 de lei

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă mărime a salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2017. Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului 2016. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată în luna februarie curent. Cuant...

July 18, 2017

0

Republicii Moldova îi revine a cincea parte din exportul de energie electrică ucraineană

Ucraina a majorat, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie, volumul exporturilor de energie electrică cu aproape 60% în echivalent bănesc, până la 136,4 milioane de dolari. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, 57,4% din venituri au fost obținute din exportul de energie în Ungaria, 20,6% – în Moldova și 17,4% – în Polonia, transmite INFOTAG. Republica Moldova a pr...

July 18, 2017

0

O misiune a FMI se află în vizită de lucru în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, se va afla la Chișinău în perioada 17-21 iulie. Potrivit unei declaraţii pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, aceasta va fi o vizită de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. "Scopul vizitei este informarea cu privire la situația ma...

July 13, 2017

0

Rusia a interzis importul a circa 6,5 de tone de caise din Republica Moldova

Circa 6,5 tone de caise moldovenești nu vor ajunge pe piața din Rusia, cauza a fost stabilită de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Fructele urmau să fie importate săptămâna aceasta prin punctul de trecere „Novîe Iurkovici” din regiunea Breansk. Potrivit Rosselhoznadzor, în urma controlului fitosanitar la punctul de trecere, în caisele din M...

July 13, 2017

0

Republica Moldova va beneficia un credit de 1,75 milioane de dolari pentru modernizare

Republica Moldova va beneficia de un credit de 1,75 milioane de dolari din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru modernizarea serviciilor guvernamentale, potrivit unui proiect discutat astăzi în Parlament. Banii vor fi utilizați pentru sporirea accesului la serviciile publice la nivel loca prin canale digitale, reducerea numărului de documente necesare ...

July 12, 2017

0

Scutiri fiscale mai mari pentru persoanele fizice în 2018

În 2018, mărimea scutirii personale acordate persoanelor fizice (venituri pentru care nu se aplică impozitul pe venit) se va majora și va constitui 11280 de lei, față de 10620 de lei în 2017. Va spori și scutirea pentru persoanele întreținute, de la 2340 de lei în anul curent la 2530 de lei în anul viitor, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2018, expus de Minist...

July 12, 2017

0

Şase administratori ai Moldova Agroindbank au fost amendați de BNM

Şase administratori ai Băncii Comerciale „Moldova Agroindbank” au fost amendați de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mărimea amenzilor oscilează între 99 de mii şi 165 de mii lei, suma totală depășind 760 de mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unui control la bancă, în cadrul căruia s-a constatat încă...

July 12, 2017

0

Serviciul Fiscal de Stat verifică declarațiile de venit ale artiștilor

Serviciul Fiscal de Stat a verificat declarațiile pe venit ale unor interpreți autohtoni și, analizând riscurile de evaziune fiscală din partea acestora, va discuta cu fiecare dintre ei, începând cu această săptămână. Astfel, SFS intenționează să îi convingă pe artiști să se conformeze regulilor și să contribuie la buget. Potrivit unui comunicat de presă, după ce au început verif...

July 11, 2017

0

Statele Unite oferă Republicii Moldova un ajutor financiar de 4,1 milioane de dolari

Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea unei asistenţe suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, sprijinul acordat va fi îndreptat către promovarea supremaţiei legii în Republica Moldova. Totodată, aces...

July 11, 2017

0

Prețuri mai mari la carburanți, țigări și alcoolul în 2018

Țigările, alcoolul, carburanții, bijuteriile se vor scumpi și în 2018, dat fiind că autoritățile intenționează să majoreze în continuare accizele pentru aceste produse. Va fi majorat impozitul pentru cetățenii care livrează produse agricole agenților economici, de asemenea, va fi extins și impozitul pe avere pentru automobile de lux. Aceste majorări sunt prevăzute în proi...

July 11, 2017

0

În 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei

În anul 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei din cauza capacității instituționale slabe, potrivit informațiile prezentate în Parlament. Experții susțin,însă, că această sumă a fost de aproximativ trei ori mai mare. În anul 2016 Republica Moldova a ratat împrumuturi și granturi în valoare de aproximativ 825 de milioane de lei. Datele ap...

July 11, 2017

0

O parte din datoriile cetățenilor către stat vor fi anulate

Datorii persoanelor fizice și ale celor juridice către stat, de până la 10 lei, care vor exista în sold la sfârșitul fiecărui an fiscal de gestiune, vor fi anulate. Prevederea este inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018. În acest sens, Codul fiscal va fi completat cu noi prevederi, iar stingerea datoriilor prin anulare se va face individual de fiecare instituț...

July 11, 2017

0

În primele luni ale lui 2017, exporturile Republicii Moldova au crescut cu aproape 15%

Comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat o dinamică ascendentă în primele cinci luni ale anului: exporturile au crescut cu aproape 15%, iar importurile – cu peste 16 la sută. Potrivit experților, acestea sunt semnale pozitive, chiar dacă aceste cifre reprezintă doar revenirea de după criza din ultimii doi ani. Exporturile de mărfuri au totalizat 857,2 milioane de dola...

July 10, 2017

0

Aeroportul Internațional Mărculești va fi trecut subordinea Ministerului Economiei

Potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern, Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești” va fi trecută în administrarea Ministerului Economiei. Vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a declarat că situația economică și financiară a întreprinderii se înrăutățește, înregistrând pierderi în ultimii trei ani. Potrivit lui Octavian Calmâc, în zona economi...

June 15, 2017

0

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 27,2 milioane de dolari

Republica Moldova va primi din partea Băncii Mondiale 27,2 milioane de dolari, în cadrul proiectului "Adaptarea la schimbările climaterice". Decizia a fost luată de Consiliul directorilor executivi al BM. Surse din cadrul reprezentanţii BM la Chişinău au declarat că banii vor fi destinați pentru asistenţă în protecţia gospodăriilor agricole, a pădurilor şi păşunilor contra schimbărilor...

June 08, 2017

0

În Republica Moldova importurile depășesc de două ori exporturile

Importurile în Republica Moldova au depășit de două ori exporturile. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, la începutul lunii mai, ponderea exporturilor de mărfuri autohtone în volumul total al exporturilor a ajuns la 65% sau la peste 443 de milioane de dolari, în timp ce reexporturile au crescut cu 10,6%, până la $239 mil. În perioada ianuarie-aprilie, 63% din exporturi au...

June 06, 2017

0

Japonia oferă Republicii moldova 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Japonia va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Parlamentul a aprobat vineri, 2 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant în două lecturi. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agricul...

June 06, 2017

0

Banca Mondială a numit un nou reprezentant șef în Republica Moldova

Anna Akhalkatsi este noul manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova și își va începe activitatea la sfârșitul lunii iulie 2017. Aceasta a fost prezentată vineri, 2 iunie, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Pavel Filip cu directorul de țară al Grupului Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen. Premierul Pavel Filip a...

May 30, 2017

0

În Republica Moldova, numărul milionarilor este în creștere

În anul 2016 venituri salariale mai mari de 1 mln lei au obținut 422 de persoane fizice, față de 358 în 2015. Statistica în cauză nu reflectă milionarii cu venituri obținute din dividende, royalty sau de la darea în locațiune a unor bunuri. Aceste venituri se impozitează la sursa plată și nu se declară. În total persoane fizice care au obținut în 2016 venituri de peste 1 mln lei au fo...

May 29, 2017

0

Statul scoate la privatizare active de peste 1 miliard de lei

Agenția Proprietății Publice anunță organizarea, în perioada 26 mai – 30 iunie 2017, a celei de a doua runde din acest an de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Preţul pe care speră să-l obţină statul de la comercializarea acestor bunuri se ridică la circa 1,2 miliarde de lei. La licitația cu strigare pentru privatizare vor fi scoase 10 bunuri, inclusiv trei întreprin...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 19.69
1 USD 17.55
1 RON 4.17
1 RUB 0.28
1 UAH 0.68

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed