Aeroportul off-SHOR via Rusia

Investițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat unui off-shore britanic, pleacă în firme apropiate businessmanului Ilan Șor, președinte al Consiliului de administrare al „Avia Invest”.
Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) este una dintre cele mai controversate „afaceri” încheiate de Guvernul R. Moldova în ultimii ani.
Deși la concurs au fost invitate cinci companii de talie europeană, cu experiență în activitatea aeroportuară, comisia de concurs a ales o companie anonimă, fondată de un aeroport din Rusia și o uzină rusească de producere a locomotivelor, care în scurt timp au cedat „afacerea” unui off-shore.
Astăzi, investițiile în modernizarea Aeroportului se fac, în mare parte, tot din banii proveniți din activitatea AIC, transferați pe conturile unor companii apropiate lui Ilan Șor.
„Afacerea” AIC
- Un concurs opac, câștigat de o firmă fondată cu doar câteva zile înainte și administrată de persoane care își ascund interesele în companii off-shore cu capital statutar de o sută de lire sterline;
- Un contract plin de capcane legale pentru stat, cu obligații financiare de 244 de milioane de euro și profituri de peste jumătate de miliard de euro pentru cesionar;
- Investiții făcute cu întârziere și prin intermediul unor companii-satelit, fondate de același cerc de interese;
- Dosare penale la Centrul Național Anticorupție (CNA) și acuzații, neprobate încă, lansate de directorul instituției, Viorel Chetraru, de implicare a concesionarului în schemele de furt de la Banca de Economii și Unibank.
În pofida acestor ilegalități, comisia guvernamentală, creată în vara acestui an la indicația premierului Valeriu Streleț, a ajuns la concluzia că Guvernul nu are nicio „portiță” pentru a rezilia contractul păgubos pentru stat.
Investitorul de peste noapte
Acum doi ani, Guvernul R. Moldova a luat o decizie scandaloasă, prin care și-a atras critici din partea societății, de a transmite în concesiune, pe un termen de 49 de ani, Aeroportul Internațional Chișinău.
Precizăm că, în studiul de fezabilitate elaborat de Agenția Proprietății Publice, se propunea concesionarea aeroportului pe doar 20-25 de ani, argumentându-se prin faptul că nu există cazuri în lume (cu excepția unui aeroport din Albania) unde Aeroportul principal al statului să fie transmis în concesiune pentru jumătate de secol. Guvernul moldovean a riscat să fie primul, iar singurul aeroport internațional din R. Moldova a încăput pe mâinile unei firme fondate peste weekend de două companii rusești, folosite, după cum s-a dovedit ulterior, doar pe post de „pistă de decolare” pentru interesele unor businessmeni locali, care se ascund astăzi în spatele unor off-shore-uri britanice și olandeze.
Asociația persoanelor juridice „Avia Invest”, fondată de „Habarovski Aeroport” și „Kolomenski Zavod”, pe 2 august 2013 (vineri – n.r.), și-a depus actele de participare la concursul de concesionare pe 5 august (luni), data-limită.
Pe 30 august, Agenția Proprietății Publice, în persoana vicedirectorului Angela Susanu, semna deja contractul de concesionare a Aeroportului cu SRL „Avia Invest”, o firmă cu același nume, dar care nu a participat la concurs, în schimb avea în calitate de fondatori aceleași companii rusești.
Din off-shore în off-shore
În doar doi ani de zile, SRL „Avia Invest” și-a schimbat de trei ori proprietarii. La șase luni de la semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, din fondatorii „Avia Invest” s-a retras „Kolomenski Zavod”, parte din grupul rusesc „Transmasholding”, cel mai mare producător de locomotive, vagoane şi material rulant feroviar din Rusia.
Printre acţionarii grupului se numără şi Serghei Glinca, un prosper om de afaceri moldovean. Uzina și-a cedat cele 50 la sută din acțiuni off-shore-ului britanic „TB TEAM Management LLP”. Chiar dacă modificările au fost efectuate în registrul de stat al persoanelor juridice pe 17 februarie 2014, CNA a stabilit că tranzacția de vânzare-cumpărare a părții sociale din „Avia Invest” a avut loc pe 30 august 2013, chiar în ziua în care a fost semnat contractul de concesionare a Aeroportului.
Peste doar două zile, pe 19 februarie 2014, off-shore-ul își cedează pachetul de acțiuni unei companii rusești fondate cu o lună mai înainte, „Komaksavia”, care preia și 45 la sută din acțiunile ce aparțineau „Habarovski Aeroport”.
Astfel, firma de la Moscova, cu un capital social de 1 300 de euro, a devenit peste noapte deținătoarea unui pachet de 95% din acțiunile „Avia Invest”, cu un capital social de 85 de milioane de lei.
Singurul acționar al „Komaksavia” este astăzi același off-shore britanic, „TB TEAM Management LLP”, fondat în septembrie 2012 și care are un capital social de o sută de lire sterline.
Potrivit unui extras al Camerei de Înregistrare din Marea Britanie, fondatori și asociați ai firmei sunt alte două off-shore-uri: „Dylox United LTD” (Insulele Virgine Britanice) și „ValtaraA.v.v.” (Olanda), acestea, la rândul lor, fondate de alte off-shore-uri. Chiar dacă raportul de înregistrare a firmei ar trebui să conțină și semnături ale persoanelor autorizate din cadrul companiei, câmpurile respective au rămas goale.
A încercat să șteargă urma
Pe 29 septembrie curent, „TB TEAM Management LLP” a publicat un anunț în „Monitorul Oficial” din Londra de inițiere a acțiunilor de radiere a companiei. Peste doar o săptămână, pe 6 octombrie, off-shore-ul care controlează „Avia Invest” s-a răzgândit și a anunțat despre încetarea acțiunii de radiere. Toate acestea se întâmplau în timp ce la Chișinău, la indicația premierului Valeriu Streleț, a fost creat un grup de lucru care să caute soluții pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului.
De altfel, raportul confidențial al Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău arată că unul dintre motivele viabile pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului este că SRL „Avia Invest” nu a participat la concursul de concesionare a Aeroportului în calitate de subiect distinct.
Tăinuirea cedării calității de asociat de către „Kolomenski Zavod” în cadrul SRL „Avia Invest” a fost un alt motiv serios pentru rezilierea contractului de concesionare, acțiunile puteau fi calificate drept „comportament dolosiv” (n.r. - rea-credință), dar Guvernul nu a reacționat la timp. Codul Civil prevede un termen de prescripție de cel mult șase luni pentru intentarea acțiunii de declarare a nulității contractului în baza acestui fapt, care a expirat în august 2014.
Investiții în avans
Există mari întrebări legate și de investițiile care se fac la Aeroport. Potrivit contractului de concesionare, până în august 2015, „Avia Invest” ar fi trebuit să execute aici lucrări în valoare de 45,1 milioane de euro. Prima etapă a investițiilor include lucrări de îmbunătățire și extindere a terminalului, modernizarea pistei, reconstrucția căilor de rulare, a sistemului de iluminat și a celui de canalizare, construcția unei parcări noi de 24 de mii m.p.
Potrivit unui răspuns oficial oferit de Ministerul Economiei, la 3 septembrie curent, Comisia de monitorizare a concesiunii a constatat și a acceptat lucrări în volum de 16,780 de milioane de euro, executate în 2014. Cât privește lucrările executate în acest an, „conform prevederilor contractului, acestea urmează a fi verificate în 2016”, se arată în răspunsul primit de la minister.
În raportul secret întocmit de comisia creată la indicația prim-ministrului sunt indicate însă alte cifre. Astfel, Inspecția Financiară a constatat că, din totalul lucrărilor în valoare de 46,3 milioane de euro raportate de „Avia Invest”, au fost facturate cheltuieli de 10,2 milioane de euro și date în exploatare lucrări de doar 1,2 milioane de euro.
Continuarea investigatiei poate fi citita AICI