Economic

  • 0
  • 39
  • 1229

Aeroportul off-SHOR via Rusia

Aeroportul off-SHOR via Rusia

Investițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat unui off-shore britanic, pleacă în firme apropiate businessmanului Ilan Șor, președinte al Consiliului de administrare al „Avia Invest”.

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) este una dintre cele mai controversate „afaceri” încheiate de Guvernul R. Moldova în ultimii ani.

Deși la concurs au fost invitate cinci companii de talie europeană, cu experiență în activitatea aeroportuară, comisia de concurs a ales o companie anonimă, fondată de un aeroport din Rusia și o uzină rusească de producere a locomotivelor, care în scurt timp au cedat „afacerea” unui off-shore.

Astăzi, investițiile în modernizarea Aeroportului se fac, în mare parte, tot din banii proveniți din activitatea AIC, transferați pe conturile unor companii apropiate lui Ilan Șor.

„Afacerea” AIC

- Un concurs opac, câștigat de o firmă fondată cu doar câteva zile înainte și administrată de persoane care își ascund interesele în companii off-shore cu capital statutar de o sută de lire sterline;

- Un contract plin de capcane legale pentru stat, cu obligații financiare de 244 de milioane de euro și profituri de peste jumătate de miliard de euro pentru cesionar;

- Investiții făcute cu întârziere și prin intermediul unor companii-satelit, fondate de același cerc de interese;

- Dosare penale la Centrul Național Anticorupție (CNA) și acuzații, neprobate încă, lansate de directorul instituției, Viorel Chetraru, de implicare a concesionarului în schemele de furt de la Banca de Economii și Unibank.

În pofida acestor ilegalități, comisia guvernamentală, creată în vara acestui an la indicația premierului Valeriu Streleț, a ajuns la concluzia că Guvernul nu are nicio „portiță” pentru a rezilia contractul păgubos pentru stat.

Investitorul de peste noapte

Acum doi ani, Guvernul R. Moldova a luat o decizie scandaloasă, prin care și-a atras critici din partea societății, de a transmite în concesiune, pe un termen de 49 de ani, Aeroportul Internațional Chișinău.

Precizăm că, în studiul de fezabilitate elaborat de Agenția Proprietății Publice, se propunea concesionarea aeroportului pe doar 20-25 de ani, argumentându-se prin faptul că nu există cazuri în lume (cu excepția unui aeroport din Albania) unde Aeroportul principal al statului să fie transmis în concesiune pentru jumătate de secol. Guvernul moldovean a riscat să fie primul, iar singurul aeroport internațional din R. Moldova a încăput pe mâinile unei firme fondate peste weekend de două companii rusești, folosite, după cum s-a dovedit ulterior, doar pe post de „pistă de decolare” pentru interesele unor businessmeni locali, care se ascund astăzi în spatele unor off-shore-uri britanice și olandeze.

Asociația persoanelor juridice „Avia Invest”, fondată de „Habarovski Aeroport” și „Kolomenski Zavod”, pe 2 august 2013 (vineri – n.r.), și-a depus actele de participare la concursul de concesionare pe 5 august (luni), data-limită.

Pe 30 august, Agenția Proprietății Publice, în persoana vicedirectorului Angela Susanu, semna deja contractul de concesionare a Aeroportului cu SRL „Avia Invest”, o firmă cu același nume, dar care nu a participat la concurs, în schimb avea în calitate de fondatori aceleași companii rusești.

Din off-shore în off-shore

În doar doi ani de zile, SRL „Avia Invest” și-a schimbat de trei ori proprietarii. La șase luni de la semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, din fondatorii „Avia Invest” s-a retras „Kolomenski Zavod”, parte din grupul rusesc „Transmasholding”, cel mai mare producător de locomotive, vagoane şi material rulant feroviar din Rusia.

Printre acţionarii grupului se numără şi Serghei Glinca, un prosper om de afaceri moldovean. Uzina și-a cedat cele 50 la sută din acțiuni off-shore-ului britanic „TB TEAM Management LLP”. Chiar dacă modificările au fost efectuate în registrul de stat al persoanelor juridice pe 17 februarie 2014, CNA a stabilit că tranzacția de vânzare-cumpărare a părții sociale din „Avia Invest” a avut loc pe 30 august 2013, chiar în ziua în care a fost semnat contractul de concesionare a Aeroportului.

Peste doar două zile, pe 19 februarie 2014, off-shore-ul își cedează pachetul de acțiuni unei companii rusești fondate cu o lună mai înainte, „Komaksavia”, care preia și 45 la sută din acțiunile ce aparțineau „Habarovski Aeroport”.

Astfel, firma de la Moscova, cu un capital social de 1 300 de euro, a devenit peste noapte deținătoarea unui pachet de 95% din acțiunile „Avia Invest”, cu un capital social de 85 de milioane de lei.

Singurul acționar al „Komaksavia” este astăzi același off-shore britanic, „TB TEAM Management LLP”, fondat în septembrie 2012 și care are un capital social de o sută de lire sterline.

Potrivit unui extras al Camerei de Înregistrare din Marea Britanie, fondatori și asociați ai firmei sunt alte două off-shore-uri: „Dylox United LTD” (Insulele Virgine Britanice) și „ValtaraA.v.v.” (Olanda), acestea, la rândul lor, fondate de alte off-shore-uri. Chiar dacă raportul de înregistrare a firmei ar trebui să conțină și semnături ale persoanelor autorizate din cadrul companiei, câmpurile respective au rămas goale.

A încercat să șteargă urma

Pe 29 septembrie curent, „TB TEAM Management LLP” a publicat un anunț în „Monitorul Oficial” din Londra de inițiere a acțiunilor de radiere a companiei. Peste doar o săptămână, pe 6 octombrie, off-shore-ul care controlează „Avia Invest” s-a răzgândit și a anunțat despre încetarea acțiunii de radiere. Toate acestea se întâmplau în timp ce la Chișinău, la indicația premierului Valeriu Streleț, a fost creat un grup de lucru care să caute soluții pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului.

De altfel, raportul confidențial al Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău arată că unul dintre motivele viabile pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului este că SRL „Avia Invest” nu a participat la concursul de concesionare a Aeroportului în calitate de subiect distinct.

Tăinuirea cedării calității de asociat de către „Kolomenski Zavod” în cadrul SRL „Avia Invest” a fost un alt motiv serios pentru rezilierea contractului de concesionare, acțiunile puteau fi calificate drept „comportament dolosiv” (n.r. - rea-credință), dar Guvernul nu a reacționat la timp. Codul Civil prevede un termen de prescripție de cel mult șase luni pentru intentarea acțiunii de declarare a nulității contractului în baza acestui fapt, care a expirat în august 2014.

Investiții în avans

Există mari întrebări legate și de investițiile care se fac la Aeroport. Potrivit contractului de concesionare, până în august 2015, „Avia Invest” ar fi trebuit să execute aici lucrări în valoare de 45,1 milioane de euro. Prima etapă a investițiilor include lucrări de îmbunătățire și extindere a terminalului, modernizarea pistei, reconstrucția căilor de rulare, a sistemului de iluminat și a celui de canalizare, construcția unei parcări noi de 24 de mii m.p.

Potrivit unui răspuns oficial oferit de Ministerul Economiei, la 3 septembrie curent, Comisia de monitorizare a concesiunii a constatat și a acceptat lucrări în volum de 16,780 de milioane de euro, executate în 2014. Cât privește lucrările executate în acest an, „conform prevederilor contractului, acestea urmează a fi verificate în 2016”, se arată în răspunsul primit de la minister.

În raportul secret întocmit de comisia creată la indicația prim-ministrului sunt indicate însă alte cifre. Astfel, Inspecția Financiară a constatat că, din totalul lucrărilor în valoare de 46,3 milioane de euro raportate de „Avia Invest”, au fost facturate cheltuieli de 10,2 milioane de euro și date în exploatare lucrări de doar 1,2 milioane de euro.

Continuarea investigatiei poate fi citita AICI

Sursa: Anticoruptie.md
*
*
*
 

Alte stiri

July 20, 2017

0

Salariul mediu pe economie va crește cu 300 de lei

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă mărime a salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2017. Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului 2016. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată în luna februarie curent. Cuant...

July 18, 2017

0

Republicii Moldova îi revine a cincea parte din exportul de energie electrică ucraineană

Ucraina a majorat, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie, volumul exporturilor de energie electrică cu aproape 60% în echivalent bănesc, până la 136,4 milioane de dolari. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, 57,4% din venituri au fost obținute din exportul de energie în Ungaria, 20,6% – în Moldova și 17,4% – în Polonia, transmite INFOTAG. Republica Moldova a pr...

July 18, 2017

0

O misiune a FMI se află în vizită de lucru în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, se va afla la Chișinău în perioada 17-21 iulie. Potrivit unei declaraţii pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, aceasta va fi o vizită de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. "Scopul vizitei este informarea cu privire la situația ma...

July 13, 2017

0

Rusia a interzis importul a circa 6,5 de tone de caise din Republica Moldova

Circa 6,5 tone de caise moldovenești nu vor ajunge pe piața din Rusia, cauza a fost stabilită de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Fructele urmau să fie importate săptămâna aceasta prin punctul de trecere „Novîe Iurkovici” din regiunea Breansk. Potrivit Rosselhoznadzor, în urma controlului fitosanitar la punctul de trecere, în caisele din M...

July 13, 2017

0

Republica Moldova va beneficia un credit de 1,75 milioane de dolari pentru modernizare

Republica Moldova va beneficia de un credit de 1,75 milioane de dolari din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru modernizarea serviciilor guvernamentale, potrivit unui proiect discutat astăzi în Parlament. Banii vor fi utilizați pentru sporirea accesului la serviciile publice la nivel loca prin canale digitale, reducerea numărului de documente necesare ...

July 12, 2017

0

Scutiri fiscale mai mari pentru persoanele fizice în 2018

În 2018, mărimea scutirii personale acordate persoanelor fizice (venituri pentru care nu se aplică impozitul pe venit) se va majora și va constitui 11280 de lei, față de 10620 de lei în 2017. Va spori și scutirea pentru persoanele întreținute, de la 2340 de lei în anul curent la 2530 de lei în anul viitor, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2018, expus de Minist...

July 12, 2017

0

Şase administratori ai Moldova Agroindbank au fost amendați de BNM

Şase administratori ai Băncii Comerciale „Moldova Agroindbank” au fost amendați de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mărimea amenzilor oscilează între 99 de mii şi 165 de mii lei, suma totală depășind 760 de mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unui control la bancă, în cadrul căruia s-a constatat încă...

July 12, 2017

0

Serviciul Fiscal de Stat verifică declarațiile de venit ale artiștilor

Serviciul Fiscal de Stat a verificat declarațiile pe venit ale unor interpreți autohtoni și, analizând riscurile de evaziune fiscală din partea acestora, va discuta cu fiecare dintre ei, începând cu această săptămână. Astfel, SFS intenționează să îi convingă pe artiști să se conformeze regulilor și să contribuie la buget. Potrivit unui comunicat de presă, după ce au început verif...

July 11, 2017

0

Statele Unite oferă Republicii Moldova un ajutor financiar de 4,1 milioane de dolari

Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea unei asistenţe suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, sprijinul acordat va fi îndreptat către promovarea supremaţiei legii în Republica Moldova. Totodată, aces...

July 11, 2017

0

Prețuri mai mari la carburanți, țigări și alcoolul în 2018

Țigările, alcoolul, carburanții, bijuteriile se vor scumpi și în 2018, dat fiind că autoritățile intenționează să majoreze în continuare accizele pentru aceste produse. Va fi majorat impozitul pentru cetățenii care livrează produse agricole agenților economici, de asemenea, va fi extins și impozitul pe avere pentru automobile de lux. Aceste majorări sunt prevăzute în proi...

July 11, 2017

0

În 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei

În anul 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei din cauza capacității instituționale slabe, potrivit informațiile prezentate în Parlament. Experții susțin,însă, că această sumă a fost de aproximativ trei ori mai mare. În anul 2016 Republica Moldova a ratat împrumuturi și granturi în valoare de aproximativ 825 de milioane de lei. Datele ap...

July 11, 2017

0

O parte din datoriile cetățenilor către stat vor fi anulate

Datorii persoanelor fizice și ale celor juridice către stat, de până la 10 lei, care vor exista în sold la sfârșitul fiecărui an fiscal de gestiune, vor fi anulate. Prevederea este inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018. În acest sens, Codul fiscal va fi completat cu noi prevederi, iar stingerea datoriilor prin anulare se va face individual de fiecare instituț...

July 11, 2017

0

În primele luni ale lui 2017, exporturile Republicii Moldova au crescut cu aproape 15%

Comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat o dinamică ascendentă în primele cinci luni ale anului: exporturile au crescut cu aproape 15%, iar importurile – cu peste 16 la sută. Potrivit experților, acestea sunt semnale pozitive, chiar dacă aceste cifre reprezintă doar revenirea de după criza din ultimii doi ani. Exporturile de mărfuri au totalizat 857,2 milioane de dola...

July 10, 2017

0

Aeroportul Internațional Mărculești va fi trecut subordinea Ministerului Economiei

Potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern, Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești” va fi trecută în administrarea Ministerului Economiei. Vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a declarat că situația economică și financiară a întreprinderii se înrăutățește, înregistrând pierderi în ultimii trei ani. Potrivit lui Octavian Calmâc, în zona economi...

June 15, 2017

0

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 27,2 milioane de dolari

Republica Moldova va primi din partea Băncii Mondiale 27,2 milioane de dolari, în cadrul proiectului "Adaptarea la schimbările climaterice". Decizia a fost luată de Consiliul directorilor executivi al BM. Surse din cadrul reprezentanţii BM la Chişinău au declarat că banii vor fi destinați pentru asistenţă în protecţia gospodăriilor agricole, a pădurilor şi păşunilor contra schimbărilor...

June 08, 2017

0

În Republica Moldova importurile depășesc de două ori exporturile

Importurile în Republica Moldova au depășit de două ori exporturile. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, la începutul lunii mai, ponderea exporturilor de mărfuri autohtone în volumul total al exporturilor a ajuns la 65% sau la peste 443 de milioane de dolari, în timp ce reexporturile au crescut cu 10,6%, până la $239 mil. În perioada ianuarie-aprilie, 63% din exporturi au...

June 06, 2017

0

Japonia oferă Republicii moldova 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Japonia va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Parlamentul a aprobat vineri, 2 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant în două lecturi. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agricul...

June 06, 2017

0

Banca Mondială a numit un nou reprezentant șef în Republica Moldova

Anna Akhalkatsi este noul manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova și își va începe activitatea la sfârșitul lunii iulie 2017. Aceasta a fost prezentată vineri, 2 iunie, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Pavel Filip cu directorul de țară al Grupului Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen. Premierul Pavel Filip a...

May 30, 2017

0

În Republica Moldova, numărul milionarilor este în creștere

În anul 2016 venituri salariale mai mari de 1 mln lei au obținut 422 de persoane fizice, față de 358 în 2015. Statistica în cauză nu reflectă milionarii cu venituri obținute din dividende, royalty sau de la darea în locațiune a unor bunuri. Aceste venituri se impozitează la sursa plată și nu se declară. În total persoane fizice care au obținut în 2016 venituri de peste 1 mln lei au fo...

May 29, 2017

0

Statul scoate la privatizare active de peste 1 miliard de lei

Agenția Proprietății Publice anunță organizarea, în perioada 26 mai – 30 iunie 2017, a celei de a doua runde din acest an de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Preţul pe care speră să-l obţină statul de la comercializarea acestor bunuri se ridică la circa 1,2 miliarde de lei. La licitația cu strigare pentru privatizare vor fi scoase 10 bunuri, inclusiv trei întreprin...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 21.38
1 USD 17.87
1 RON 4.34
1 RUB 0.23
1 UAH 0.64

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed