Economic

  • 0
  • 48
  • 19708

Cele mai mari FURTURI din lume. Vezi pe ce loc este Banca Socială

Cele mai mari FURTURI din lume. Vezi pe ce loc este Banca Socială

Banca Socială este pe locul doi într-un top al celor mai mari furturi din lume, alcătuit de Gheorghe Erizanu pe care l-a publicat pe blogul său.
1. Banca Centrală din Irak
Valoarea: 920 mln USD
Când: 18 martie 2003, cu o zi înaintea declanșării bombardamentelor SUA asupra Baghdadului.
Unde: Banca Centrală a Irakului, Baghdad
Cum: Un bilet scris de mână, semnat de Saddam Hussein, prin care se ordona retragerea a 920 mln dolari cash și oferirea lor lui Quasay, feciorului președintelui irakian
Cine: Saddam Hussein și Quasay, fiul său
Recuperați: 650 mln dolari de către soldații americani
Soarta spărgătorilor: Saddam Hussein, condamnat la moarte prin spânzurare. Quasay, ucis într-un schimb de focuri de soldații americani.
2. Banca Socială, Republica Moldova
Valoarea: 888 mln USD
Când: 25 – 26 noiembrie 2014, în ajunul scrutinului parlamentar
Unde: Banca Socială, Chișinău, Republica Moldova
Cum: Adunarea generală a acţionarilor decide într-o videoconferință cu Ilan Șor, acționar majoritar, aflat într-un oraș ukrainean, să ofere credite unor companii în sumă de 5,6 miliarde de lei, 333,5 milioane de dolari şi 134 de milioane de euro. Fondatorii și administratorii companiilor sunt persoane, unele, dependente de droguri sau, altele, plecate demult din Republica Moldova. Pentru obligaţiunile acestor cinci companii faţă de bancă e responsabilă firma off-shore Fortuna United LP (Marea Britanie).
Toate documentele în baza cărora au fost acordate creditele (170 de mape cu contractele de credit) au fost scoase din Banca Socială cu o mașină de încasare pe 27 noiembrie 2014 la 18:45. Mașina a ars cu tot cu documente lângă localitatea Ialoveni.
Cine: Oficial, nu sunt date
Recuperați: Oficial, nu e considerat furt
Soarta spărgătorilor: Oficial, o duc bine
3. Muzeul Boston
Valoarea: 300 mln USD
Când: 18 martie 1990, câteva ore după festivităţile de ziua Sfântului Patrick
Unde: Muzeului Isabella Stewart Gardner, Boston, SUA
Cum: Doi bărbaţi îmbrăcaţi în poliţişti au bătut la uşa intrării de serviciu. Gardienii au deschis, contrar instrucțiilor. Au fost legați. Și duși în subsolul muzeului. Au distrus casetele cu înregistrările din muzeu şi nu au lăsat amprente. În 90 de minute au fost furate 12 tablouri (trei picturi semnate Rembrandt, cinci schiţe ale lui Degas).
Cine: N-au fost identificați.
Recuperați: N-a fost recuperată nicio pânză.
Soarta spărgătorilor: o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informaţii.
4. Depozitul de valori Knightsbridge
Valoarea: 66 de milioane de dolari ( estimați azi la 130-150 mln USD )
Când: 12 iulie 1987
Unde: Depozitului de Valori Knightsbridge, Londra, Anglia.
Cum: Doi bărbaţi au intrat în acea zi în depozitul britanic, având intenţia declarată de a închiria o cutie de valori. După ce au fost conduşi în seif, au scos pistoalele şi i-au deposedat pe directorul instituţiei şi pe gardieni. Apoi, hoţii au atârnat pe uşa de la intrarea în clădire un semn prin care explicau închiderea temporara a Centrului de Depozitare Sigură, permiţând în acelaşi timp accesul în interior al mai multor complici. Au spart multe cutii de valori şi apoi au plecat prada.
Cine: Valerio Viccei & Ko.
Recuperați: Parțial.
Soarta spărgătorilor: Condamnați la închisoare. Mai târziu Viccei a publicat o carte despre întreaga acţiune.
5. Depozitul Securitas, Kent
Valoarea: 92 de milioane de dolari (cca 50 de milioane de lire sterline cash)
Când: 22 februarie 2006, primele ore ale zilei
Unde: Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităţilor, din Vale Road, Tonbridge, Kent.
Cum: Deghizați cu nasuri si bărbi false, purtând peruci, unii dintre ei îmbrăcați in polițiști, cinci hoți i-au răpit pe directorul depozitului, soția și fiul acestuia. Folosindu-se de ostatici, ei au trecut de pază și au intrat in depozit, de unde au furat 5o de milioane de lire sterline. Politia i-a arestat dupa cateva zile, recuperand si 21 de milioane de lire sterline.
Cine: Stuart Royle (49 de ani), Jetmir Bucpapa (26 de ani), Lea Rusha (35 de ani), Ermir Hysenaj (28 de ani) si Roger Coutts (30 de ani)
Recuperați: 21 de milioane de lire sterline
Soarta spărgătorilor: Arestați peste câteva zile și condamnați.
6. Marele Jaf din Tren
Valoarea: 80 de milioane de dolari (pe atunci 2,3 mln lire sterline)
Când: 8 august 1963
Unde: Tren pe Podul Feroviar Bridego, Buckinghamshire, Anglia.
Cum: Trenul poştal de Corespondenţă a Casei Regale a fost oprit de semnale luminoase. Atunci, o bandă formată din 15 indivizi, conduşi de Bruce Reynolds, a pătruns în tren şi a furat 2,3 milioane de lire sterline în bancnote folosite de una, cinci şi zece lire sterline.
Cine: Bruce Reynolds & Ko.
Recuperați: parțial
Soarta spărgătorilor: Condamnați. Doi dintre ei au evadat din închisoare.
7. Banca Centrală din Brazilia
Valoarea: 70 de milioane de dolari.
Când: 6 -7 august 2005, în weekend
Unde: Banco Central din Fortaleza, Brazilia
Cum: Spărgătorii au săpat un tunel spre Banco Central din Fortaleza. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali.
Cine: Luis Fernando Ribeiro & Ko.
Recuperați: 7 mln USD
Soarta spărgătorilor: Luis Fernando Ribeiro, de 26 de ani, găsit împușcat. Alți cinci complici au fost condamnați la închisoare.
8. Banca Nordică
Valoarea: 50 de milioane de dolari
Când: 20 decembrie 2004, sâmbătă noaptea
Unde: Banca Nordului, Belfast, Irlanda de Nord
Cum: Deghizaţi în poliţişti, hoții au pătruns în casele a doi angajați ai băncii, ţinând sub ameninţarea armei familiile celor doi. Unele dintre rudele acestora au fost apoi răpite şi sechestrate, iar oficialilor li s-a cerut să îşi continue normal activitatea la sediul băncii. Au rămas la lucru după închidere şi pe înserat au permis accesul în bancă al tâlharilor.
Cine: presupunere IRA.
Recuperați: nu sunt date
Soarta spărgătorilor: nu se cunoaște
9. Depozitul Brinks Mat
Valoarea: 45 de milioane de dolari
Când: 26 noiembrie 1983
Unde: Depozitul Brinks Mat, aeroportul Heathrow, Anglia
Cum: Un gardian complice le-a oferit spărgătorilor cheia uşii principale şi detalii de siguranţă. Hoţii au crezut ca vor fura trei milioane de lire sterline în bani lichizi. Când au pătruns în depozit au descoperit zece tone de lingouri de aur, în valoare de 26 de milioane de lire sterline.
Cine: Michael McAvoy & Ko.
Recuperate: 7 tone de aur
Soarta spărgătorilor: condamnați la închisoare (25 de ani)
10. Dunbar Armored
Valoarea: 19 milioane de dolari
Când: 13 septembrie 1997, vineri noaptea
Unde: Dunbar Armored din Los Angeles, California, SUA
Cum: Spargerea a fost pusă la cale de Allen Pace, care a lucrat pentru Dunbar ca inspector regional de siguranţă. A recrutat cinci prieteni din copilărie şi vineri noaptea, pe 13 septembrie 1997, şi-a folosit cheia pentru a intra în instituţie. Omul urmărise şi cronometrase din timp camerele de supraveghere şi a înţeles cum pot fi evitate. Odată aflaţi înăuntru, spărgătorii s-au ascuns în cantina pentru personal, unde au asaltat toţi gardienii, unul câte unul. După ce i-au doborât pe paznici, în numai 30 de minute jefuitorii au încărcat milioane de dolari într-un vehicul care-i aștepta.
Cine: Allen Pace & Ko.
Recuperați: 9 mln USD
Soarta spărgătorilor: condamnați la închisoare (24 de ani)

Sursa: ABCnews.md
*
*
*
 

Alte stiri

July 20, 2017

0

Salariul mediu pe economie va crește cu 300 de lei

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă mărime a salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2017. Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului 2016. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată în luna februarie curent. Cuant...

July 18, 2017

0

Republicii Moldova îi revine a cincea parte din exportul de energie electrică ucraineană

Ucraina a majorat, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie, volumul exporturilor de energie electrică cu aproape 60% în echivalent bănesc, până la 136,4 milioane de dolari. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, 57,4% din venituri au fost obținute din exportul de energie în Ungaria, 20,6% – în Moldova și 17,4% – în Polonia, transmite INFOTAG. Republica Moldova a pr...

July 18, 2017

0

O misiune a FMI se află în vizită de lucru în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, se va afla la Chișinău în perioada 17-21 iulie. Potrivit unei declaraţii pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, aceasta va fi o vizită de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. "Scopul vizitei este informarea cu privire la situația ma...

July 13, 2017

0

Rusia a interzis importul a circa 6,5 de tone de caise din Republica Moldova

Circa 6,5 tone de caise moldovenești nu vor ajunge pe piața din Rusia, cauza a fost stabilită de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Fructele urmau să fie importate săptămâna aceasta prin punctul de trecere „Novîe Iurkovici” din regiunea Breansk. Potrivit Rosselhoznadzor, în urma controlului fitosanitar la punctul de trecere, în caisele din M...

July 13, 2017

0

Republica Moldova va beneficia un credit de 1,75 milioane de dolari pentru modernizare

Republica Moldova va beneficia de un credit de 1,75 milioane de dolari din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru modernizarea serviciilor guvernamentale, potrivit unui proiect discutat astăzi în Parlament. Banii vor fi utilizați pentru sporirea accesului la serviciile publice la nivel loca prin canale digitale, reducerea numărului de documente necesare ...

July 12, 2017

0

Scutiri fiscale mai mari pentru persoanele fizice în 2018

În 2018, mărimea scutirii personale acordate persoanelor fizice (venituri pentru care nu se aplică impozitul pe venit) se va majora și va constitui 11280 de lei, față de 10620 de lei în 2017. Va spori și scutirea pentru persoanele întreținute, de la 2340 de lei în anul curent la 2530 de lei în anul viitor, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2018, expus de Minist...

July 12, 2017

0

Şase administratori ai Moldova Agroindbank au fost amendați de BNM

Şase administratori ai Băncii Comerciale „Moldova Agroindbank” au fost amendați de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mărimea amenzilor oscilează între 99 de mii şi 165 de mii lei, suma totală depășind 760 de mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unui control la bancă, în cadrul căruia s-a constatat încă...

July 12, 2017

0

Serviciul Fiscal de Stat verifică declarațiile de venit ale artiștilor

Serviciul Fiscal de Stat a verificat declarațiile pe venit ale unor interpreți autohtoni și, analizând riscurile de evaziune fiscală din partea acestora, va discuta cu fiecare dintre ei, începând cu această săptămână. Astfel, SFS intenționează să îi convingă pe artiști să se conformeze regulilor și să contribuie la buget. Potrivit unui comunicat de presă, după ce au început verif...

July 11, 2017

0

Statele Unite oferă Republicii Moldova un ajutor financiar de 4,1 milioane de dolari

Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea unei asistenţe suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, sprijinul acordat va fi îndreptat către promovarea supremaţiei legii în Republica Moldova. Totodată, aces...

July 11, 2017

0

Prețuri mai mari la carburanți, țigări și alcoolul în 2018

Țigările, alcoolul, carburanții, bijuteriile se vor scumpi și în 2018, dat fiind că autoritățile intenționează să majoreze în continuare accizele pentru aceste produse. Va fi majorat impozitul pentru cetățenii care livrează produse agricole agenților economici, de asemenea, va fi extins și impozitul pe avere pentru automobile de lux. Aceste majorări sunt prevăzute în proi...

July 11, 2017

0

În 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei

În anul 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei din cauza capacității instituționale slabe, potrivit informațiile prezentate în Parlament. Experții susțin,însă, că această sumă a fost de aproximativ trei ori mai mare. În anul 2016 Republica Moldova a ratat împrumuturi și granturi în valoare de aproximativ 825 de milioane de lei. Datele ap...

July 11, 2017

0

O parte din datoriile cetățenilor către stat vor fi anulate

Datorii persoanelor fizice și ale celor juridice către stat, de până la 10 lei, care vor exista în sold la sfârșitul fiecărui an fiscal de gestiune, vor fi anulate. Prevederea este inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018. În acest sens, Codul fiscal va fi completat cu noi prevederi, iar stingerea datoriilor prin anulare se va face individual de fiecare instituț...

July 11, 2017

0

În primele luni ale lui 2017, exporturile Republicii Moldova au crescut cu aproape 15%

Comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat o dinamică ascendentă în primele cinci luni ale anului: exporturile au crescut cu aproape 15%, iar importurile – cu peste 16 la sută. Potrivit experților, acestea sunt semnale pozitive, chiar dacă aceste cifre reprezintă doar revenirea de după criza din ultimii doi ani. Exporturile de mărfuri au totalizat 857,2 milioane de dola...

July 10, 2017

0

Aeroportul Internațional Mărculești va fi trecut subordinea Ministerului Economiei

Potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern, Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești” va fi trecută în administrarea Ministerului Economiei. Vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a declarat că situația economică și financiară a întreprinderii se înrăutățește, înregistrând pierderi în ultimii trei ani. Potrivit lui Octavian Calmâc, în zona economi...

June 15, 2017

0

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 27,2 milioane de dolari

Republica Moldova va primi din partea Băncii Mondiale 27,2 milioane de dolari, în cadrul proiectului "Adaptarea la schimbările climaterice". Decizia a fost luată de Consiliul directorilor executivi al BM. Surse din cadrul reprezentanţii BM la Chişinău au declarat că banii vor fi destinați pentru asistenţă în protecţia gospodăriilor agricole, a pădurilor şi păşunilor contra schimbărilor...

June 08, 2017

0

În Republica Moldova importurile depășesc de două ori exporturile

Importurile în Republica Moldova au depășit de două ori exporturile. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, la începutul lunii mai, ponderea exporturilor de mărfuri autohtone în volumul total al exporturilor a ajuns la 65% sau la peste 443 de milioane de dolari, în timp ce reexporturile au crescut cu 10,6%, până la $239 mil. În perioada ianuarie-aprilie, 63% din exporturi au...

June 06, 2017

0

Japonia oferă Republicii moldova 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Japonia va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Parlamentul a aprobat vineri, 2 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant în două lecturi. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agricul...

June 06, 2017

0

Banca Mondială a numit un nou reprezentant șef în Republica Moldova

Anna Akhalkatsi este noul manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova și își va începe activitatea la sfârșitul lunii iulie 2017. Aceasta a fost prezentată vineri, 2 iunie, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Pavel Filip cu directorul de țară al Grupului Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen. Premierul Pavel Filip a...

May 30, 2017

0

În Republica Moldova, numărul milionarilor este în creștere

În anul 2016 venituri salariale mai mari de 1 mln lei au obținut 422 de persoane fizice, față de 358 în 2015. Statistica în cauză nu reflectă milionarii cu venituri obținute din dividende, royalty sau de la darea în locațiune a unor bunuri. Aceste venituri se impozitează la sursa plată și nu se declară. În total persoane fizice care au obținut în 2016 venituri de peste 1 mln lei au fo...

May 29, 2017

0

Statul scoate la privatizare active de peste 1 miliard de lei

Agenția Proprietății Publice anunță organizarea, în perioada 26 mai – 30 iunie 2017, a celei de a doua runde din acest an de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Preţul pe care speră să-l obţină statul de la comercializarea acestor bunuri se ridică la circa 1,2 miliarde de lei. La licitația cu strigare pentru privatizare vor fi scoase 10 bunuri, inclusiv trei întreprin...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 21.34
1 USD 17.45
1 RON 4.38
1 RUB 0.24
1 UAH 0.63

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed