Talente

  • 0
  • 14
  • 7785
Autor: Victoria Bortă

Iulian Ciobanu, tânărul în scaun rulant, care a reușit să devină campion în Canada

Iulian Ciobanu, tânărul în scaun rulant, care a reușit să devină campion în Canada

În Canada, persoanele cu dizabilități pot circula liber și pot avea un serviciu obișnuit
Este un sportiv recunoscut, are o familie frumoasă și locuiește în Canada. Nimic neobișnuit, dacă nu ar fi într-un scaun cu rotile și nu ar fi plecat în căutarea unei societăți mai tolerante și mai incluzive, scrie Ziarulnational.md. Este vorba de Iulian Ciobanu, tânărul care s-a născut la Chișinău, dar nu s-a putut integra totalmente aici, alegând să emigreze în Canada, acolo unde a devenit campion.
A studiat psihologia la Universitatea de Stat din Moldova, a avut o viață socială activă, lucrând în mai multe organizații și s-a căsătorit cu o moldoveancă. Cu toate acestea, a întâmpinat numeroase dificultăți acasă, de aceea, în urmă cu șapte ani, a ales să plece alături de soția sa peste Ocean.

Atitudine indiferentă
Infrastructura din Republica Moldova și oamenii indiferenți de aici l-au intimidat întotdeauna pe Iulian Ciobanu, care a ajuns în scaunul cu rotile la 12 ani, atunci când a fost diagnosticat cu distrofie musculară a centurilor, o maladie degenerativă.
Deși era un tânăr foarte activ, nu putea avea acces la unele instituții, „cât despre scări, nici oamenii sănătoși nu le pot urca, darămite cei cu dizabilități”, subliniază Iulian, care deseori s-a lovit de atitudinea indiferentă și zeflemitoare a oamenilor de aici.
„În Chișinău, ți se întâmplă să cazi jos și cineva să zică: Ha, ha, s-a îmbătat. Ori să nu te ajute nimeni chiar și un sfert de oră. Pe când, în Canada, zece persoane îți sar în ajutor imediat. Nu vreau să spun că moldovenii sunt răi, dar ei sunt atât de închiși în sine și atât de fixați pe problemele lor personale, încât uită că pot da o mână de ajutor unui om”, povestește cu durere Iulian Ciobanu.


„Nimeni nu se uită pieziș”
Potrivit tânărului, Canada nu este o țară perfectă, nici acolo nu toate transporturile sunt adaptate, dar există alternative, astfel încât persoanele cu dizabilități pot circula liber și pot avea un serviciu obișnuit.
„Dacă ești perseverent, indiferent dacă ai dizabilități, e imposibil să nu reușești. Cerșetorii de aici sunt oameni care își aleg acest stil de viață, nu care au ajuns așa”, ne convinge atletul.
Cel mai important este că în Canada persoanele cu dizabilități, dar și cele cu probleme psihice, care nu sunt periculoase pentru societate, au fost dezinstituționalizate. Ele locuiesc cum vor și cu cine vor. „Însăși atmosfera socială este alta. Nimeni nu se uită pieziș la mine. Sunt tratat la fel ca ceilalți”, consideră Iulian.


Sport pentru dizabilități severe
Doi ani s-a pregătit pentru a se angaja în câmpul muncii, iar ulterior tânărul în scaun cu rotile a devenit funcționar public la Ministerul Muncii din Canada. Astfel, a activat câțiva ani în calitate de agent care ajuta persoanele să se reintegreze în câmpul muncii, căpătând și o vastă experiență.
În ultimul an, viața lui Iulian Ciobanu însă s-a schimbat complet, pentru că a început să se ocupe cu sportul, mai exact cu boccia - un sport adaptat pentru persoanele cu dizabilități, chiar și dintre cele mai severe.

Boccia a fost inițial creat pentru a fi practicat de către persoanele afectate de paralizie cerebrală, dar implică acum și sportivii cu dizabilități motorii. În 1984, a devenit un sport paralimpic, iar acum este popular în peste cincizeci de țări din întreaga lume.
„Eu sunt într-o categorie, unde suntem mai autonomi, nu avem nevoie de asistență, dar sunt și colegi care nici nu pot ține mingea în mână. Ei joacă cu rampă și au tot timpul alături un asistent care îi ajută să manipuleze rampa, să pună mingile pe rampă”, povestește Iulian.

Calificat la Jocurile Paralimpice de la Rio
Sportivul primește suport financiar din partea statului. „E un fel de bursă, pentru că sunt atlet brevetat, după cum se spune aici. Am și timp să lucrez dacă doresc, dar mă dedic mai mult sportului, pentru că îmi place, dar și pentru că vreau să dedic timp și fetiței mele de un an și cinci luni”, spune tânărul, care a participat deja la circa nouă competiții.

Cel mai mare premiu al lui Iulian Ciobanu este medalia de aur la Campionatul Americii de boccia. Această victorie i-a adus calificarea pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016. Echipa Canadei a reușit pentru prima dată în istorie să învingă adversara din Brazilia, considerată una dintre cele mai puternice echipe din lume la boccia.
Cu toate acestea, cea mai importantă competiție la care a participat sportivul este cea din Coreea de Sud, care a avut loc în vara anului trecut și în care atletul a jucat cu campionii lumii și a reușit să își vadă potențialul.
„Există multe oportunități, nu știu dacă mă voi limita doar la asta, însă mi-ar plăcea să rămân în sport și poate chiar să combin psihologia cu sportul”, spune Iulian despre viitorul său în domeniu.

„Mă simt nesigur în Republica Moldova”
După șapte ani petrecuți în Canada, Iulian Ciobanu consideră că sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate la noi. „În primul rând, oamenii trebuie să se schimbe, dar și liderii politici, care sunt făcuți toți din același aluat. Mie mi-a plăcut ce a început să facă Maia Sandu, pentru că de la învățământ se începe schimbarea”, este convins tânărul.
De asemenea, Iulian consideră că nu trebuie să așteptăm, „oamenii au drepturi și trebuie să lupte pentru drepturile lor, pentru studii de calitate, pentru transport public curat, toate aceste lucruri trebuie cerute”.
De când a plecat, încă nu s-a întors niciodată acasă. „Mă simt nesigur în Republica Moldova. Mă tem că o să mă umplu de nervi. Oamenii sunt atât de indiferenți… Mă influențează negativ. Totodată, nu există conștiința de societate unită. Din aceste cauze nu aș vrea să mă întorc la Chișinău. Mai degrabă aș vrea să-mi văd rudele aici”, conchide Iulian Ciobanu, tânărul originar din Republica Moldova, care a reușit să devină campion în Canada.

Sursa: Ziarulnational.md
 
Iulian Ciobanu, tânărul în scaun rulant, care a reușit să devină campion în Canada Iulian Ciobanu, tânărul în scaun rulant, care a reușit să devină campion în Canada Iulian Ciobanu, tânărul în scaun rulant, care a reușit să devină campion în Canada Iulian Ciobanu, tânărul în scaun rulant, care a reușit să devină campion în Canada
*
*
*
 

Alte stiri

February 17, 2016

0

Surprinzător cum a prezentat un elev lucrarea-FOTO!

Cu toții ne amintim, acum cu o doză de umor desigur, de sarcinile programului școlar, în special precum scrierea unei lucrări la Limba și Literatura Română, ce ne păreau atât de complicate și ne speriau groaznic. Așa s-a întâmplat și cu un elev din clasa a șaptea, care nu și-a complicat foarte mult viața și a scris o compunere ingenioasă, ce a devenit în scurt timp virală pe i...

February 01, 2016

0

Vezi cum a ajuns o tânără de la noi, să creeze cele mai dulci și deosebite păpuși !

Vezi cum a ajuns o tânără de la noi, să creeze cele mai dulci și deosebite păpuși ! Vorbim despre tânăra creatoare Valeria Roșca, ce ne-a dezvăluit o mică istorie a începutului său de vis, devenit de curând, realitate. 1.Cine te-a inspirat la crearea acestor păpuși? Întotdeauna mi-am dorit să mă ocup cu ceva plăcut sufletului, să creez ceva frumos, și cred că această...

December 12, 2015

0

(video) O piesă care a emoționat telespectatorii de la X Factor! Andrei Ioniță merge mai departe

Tânărul student basarabean, Andrei Ioniță are toate șansele să ajungă până în marea finală X Factor și de ce nu chiar să câștige celebrul concurs. Vineri seară, Andrei Ioniță s-a duelat cu Sarha și a ieșit învingător fără drept de apel. Ea, fata cameleonică și plină de forță, el băiatul cu o voce răsunătoare. S-au cunoscut la X Factor, locul unde nu doar viețile profesionale se sch...

November 23, 2015

0

Moldoveanca care a cucerit juriul de la X Factor. „Ești o voce pentru care mă ridic și în picioare!”

Cu o prezență feminină, delicată, dar extrem de hotărâtă, o tânără de 18 ani a cucerit ieri seara juriul de la X Factor România. Afina Madoian a interpretat piesa Run to you a lui Whitney Houston, cu care le-a adus zâmbetul pe buze celor trei jurați cu fiecare notă. Afina Madoian nu este la prima încercare de cucerire a acestui concurs, anul trecut ea evoluând pe scenaă, însă împre...

October 31, 2015

0

(VIDEO) Trupa Brain Band de la Chișinău a ridicat sala de la X FACTOR în picioare

Sunt patru băieți simpatici care ne duc cu gândul la Trupa Maxim, lansată tot la X Factor. Vin din Chișinău și au fost uniți de pasiunea pentru muzică și de cel care a reușit să facă spectacol cu Trupa Bravissimo într-o altă ediție din sezonul acesta. Încrezători și plini de bună voie, cei patru flăcăi de peste Prut au venit cu un număr special. Piesa Hit the road Jack, cântată în stil...

October 24, 2015

0

(VIDEO) Dana Markitan a primit trei de ”DA” la X Factor

Dana Markitan a participat la show-ul televizat din Romania X Factor. Interpreta a intrat în competiția talentelor de la Antena 1. Dana a impresionat publicul și juriul cu piesa Padam - padam a interpretei franceze Mireille Mathieu, dar și cu piruete. Cei trei jurați i-au acordat voturile de încredere, iar interpreta a trecut în etapa vottingului. Cei care doresc să o voteze,...

October 20, 2015

0

(VIDEO) ''You Raise Me Up'' interpretată impresionant de doi copii de 7 şi 10 ani

Copiii ne încântă cu inocenţa şi naturaleţea lor în orice situaţie, dar mai ales atunci când au un talent nativ cu totul special. Cei doi copii din acest clip dovedesc un talent vocal de excepţie şi reuşesc să transmită deopotrivă emoţie şi sensibilitate. În ciuda vârstei lor fragede, Jeffrey Li (10 ani), originar din Canada şi Celine Tam (7 ani), din Hong Kong, au un talent vocal im...

October 17, 2015

0

(Video) Juriul a acordat trei de DA pentru Andrei Ioniță. Vezi aici cu ce i-a convins

Basarabeanul Andrei Ioniță le-a adus zâmbetul pe buze celor trei jurați de la X Factor încă de la apariția sa pe scenă. „Cântă cucul, bată-l vina” este melodia care a transmis emoții, i-a făcut pe mulți să lăcrimeze şi i-a determinat pe membrii juriului să acorde trei de DA: „Ce-ai făcut tu aici este un moment artistic, un cântec manifest”! Vezi aici interpretarea fenomenală a lu...

October 10, 2015

0

(video) Xenia Chitoroagă, eleva de 14 ani din Chișinău, a avut o prestație deosebită la X Factor

Xenia Chitoroagă este o elevă de 14 ani, ce învață în clasa a 9-a la Chișinău. Ea a interpretat piesa „Hallelujah” și a avut o prestație deosebită, care a fost apreciază atât de juriu, cât și de public. Xenia trece în etapa următoare cu trei de „Da”. „Felicitări, draga mea, ești minunată”, a spus Horia Brenciu.

October 10, 2015

0

(video) Irina Pelin este prima tânără din Moldova care merge mai departe la Vocea României

Irina Pelin este o tânără din Moldova, care locuiește de câțiva ani în Craiova. Talentul în muzică i s-a transmis prin generații, de la mama și bunica, fapt ce l-a demonstrat la concursul Vocea României. Irina a interpretat piesa „A Natural Woman” și este prima moldoveancă din sezonul cinci care merge mai departe. Tânăra s-a alăturat echipei lui Marius Moga. „Eu am încredere în instinc...

September 20, 2015

0

(VIDEO) Fondatorul Brio Sonores s-a calificat la X Factor România cu un alt band

S-a dus cu Brio Sonores la Românii au Talent, după care s-a despărțit de band, iar acum participă cu o altă trupă de bărbați la X Factor România. Ion Brătescu se pare că vrea să ajungă, într-un final, în concursurile de talente românești. Participă cu Art Group Bravissimo la X Factor, unde a impresionat profund juriul. Mai nou, din bandul său face parte și interpretul Marcel Roșca. ...

September 20, 2015

0

Prima emisiune "Vocea României" din noul sezon, a fost urmărită de peste 1,5 mln de telespectatori

Cel de-al cincilea sezon al emisiunii "Vocea României" a debutat, vineri seară, cu o ediţie urmărită de peste 1,5 milioane de telespectatori, care au putut viziona un spectacol desăvârşit, concurenţi talentaţi şi lupta aprigă a celor patru antrenori pentru cele mai bune voci, informează Pro TV. Pe întreaga durată de difuzare, 20.30 - 22.57, la nivel naţional, peste 1,5 milioane de te...

June 13, 2015

0

(VIDEO) Finala Românii au talent câștigată de trupa Speed Cubing din Republica Moldova

Trupa Speed Cubing a câştigat finala celui de-al cincilea sezon al emisiunii „Românii au talent”, difuzată vineri seară, în direct, la Pro TV. Iată cine au fost cei trei concurenți din Republica Moldova care au participat în finală. După un show în care cei 15 finalişti şi-au prezentat numerele, în urma voturilor telespectatorilor, pe primul loc la „Românii au talent” s-au clasat c...

March 29, 2015

0

(Video) Un pictor orb a uimit lumea cu tablourile sale pline de culoare

În urmă cu 14 ani, John Bramblitt şi-a pierdut vederea, după câteva crize severe de epilepsie. Bărbatul născut în 1971 nu s-a lăsat însă descumpănit de dizabilitatea sa, ci dimpotrivă, a devenit un pictor de mare succes. Bramblitt este "orb din punct de vedere funcţional", însemnând că ochii săi pot face diferenţa între lumina soarelui şi întuneric. În ciuda acestui handicap, ...

March 25, 2015

0

90.000 de dolari pentru un autor în viață

Juriul Man Booker International Prize a anunțat marți lista celor zece autori finaliști selecționați pentru acest premiu, al cărui câștigător va fi anunțat la 19 mai. Pe listă figurează scriitorul franco-congolez Alain Mabanckou, Maryse Condé (Guadalupe) César Aira (Argentina), Hoda Barakat (Liban), Mia Couto (Mozambique), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (SUA),Ibrahim al-Koni (Libi...

March 01, 2015

0

Are 10 ani, este CEO şi conduce propria afacere de succes!

La 5 ani îşi înfiinţa propria companie cu gândul de a-i cumpăra mamei sale o masina, era plictisit să mai meargă la şcoală cu autobuzul. Cory Nieves, un puşti în vârstă de 10 ani din New Jersey, Statele Unite şi-a înfiinţat propria companie Mr Cory's Cookies în 2009, pe când avea doar 5 ani. Pe atunci micuţa afacere era mai mult un vis care, însă, s-a concretizat în scurt timp în reali...

February 27, 2015

0

Mark Verlan: Creația se termină acolo unde începe businessul

Poate câștiga mii de euro doar în câteva zile, însă nu poate fi numit om de afaceri. Este vorba despre un pictor din capitală, renumit prin lucrările sale unice. Artistul spune că pictează din copilărie. Și încă de pe atunci au apărut primele câștiguri bănești. A fost un soldat în marș. Era prietenul tatălui meu. Eu mi-am zis că uite un simplu desen pe foaie a fost cum...

December 27, 2014

0

(Video) Ana Munteanu - câștigătoarea concursului Moldova are Talent 2014

Finala concursului „Moldova Are Talent” a avut loc vineri, 27 decembrie pe canalul de televiziune Prime TV. Marea câştigătoare a concursului este tânăra Ana Munteanu, ce a uimit juriul şi publicul cu vocea sa. În Top 3 în marea finală s-au clasat Ana Munteanu, „Nistrenii” şi Roberto Lozovanu. Locul trei a mers către „Nistrenii”, iar cea de-a doua poziţie a ocupat-o Roberto Lo...

December 23, 2014

0

Nu a venit acasă cu trofeul, dar i s-au deschis multe uși. Ce spune Aliona Moon după evoluția de la Vocea Romaniei.

Aliona Moon a revenit acasa. Nu a venit acasa cu trofeul, dar i s-au deschis multe usi. Asta spune Aliona Moon dupa evolutia de la Vocea Romaniei. Dupa o luna petercuta la Buceresti artista s-a intors la Chisinau cu noi forte si planuri mari. Optimista si entuziasmata Aliona Moon s-a intors acasa dupa o luna cat a stat la Bucuresti. Prinsa in repetitii si editii...

December 19, 2014

0

(Video) Tiberiu Albu este câștigătorul de la "Vocea României 2014". Aliona Munteanu s-a clasat pe locul 4

In varsta de 22 de ani, Tiberiu este student la Facultatea de Sport si un mare fan al muzicii rock, lucru demonstrat si prin reprezentatiile sustinute pe scena Vocea Romaniei. Sub indrumarea atenta a lui Tudor Chrila, concurentul le-a oferit fanilor momente pline de energie de-a lungul editiilor Vocea Romaniei. In marea finala Tiberiu a interpretat o piesa LEGENDARA...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 21.34
1 USD 17.45
1 RON 4.38
1 RUB 0.24
1 UAH 0.63

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed