Politic

  • 0
  • 10
  • 489

(VIDEO) Declarațiile liderilor politici de la Chișinău privind eșecul votului acordat guvernului Leancă

Declarațiile lui Iurie Leancă:
„În primul rând, eu nu pot nega că nu am anticipat un astfel de vot. Știți foarte bine din mass-media că s-a vorbit de tot felul de jocuri din culis, evident au ajuns și la urechile mele, dar după cum am spus și în discursul meu, am preferat să mă ocup de alte probleme și mai puțin pe aceste zvonuri, în speranța că totuși era o șansă reală după mine să fie și un deznodământ pozitiv.”
„Chiar dacă nu sunt un politician moldovean, după toate standardele moldovenești, mai sunt încă un novice și poate este un element bun, dar mi-am pregătit și un mesaj în cazul unui vot negativ. Iată că s-a întâmplat și acest mesaj este în primul rând pentru cetățenii din Republica Moldova, vreau să vă spun că l-am pregătit la rece. ”

„Eu vreau să spun că din 2009 încoace eu nu găsesc un moment mai jenant pentru situația politică din Republica Moldova, decât cel de astăzi. Am avut crize politice, am avut războaie, dar o situație mai jenantă e greu de găsit. Motivul este foarte simplu, este practic imposibil să le explici cetățenilor din Republica Moldova de ce după votul obținut de 3 partide pro-europene, cu aceleași obiective, cu aceleași abordări, de ce după acest vot din 30 noiembrie, noi nu am reușit să clădim o majoritate funcțională, una bazată pe elemente transparente și am acționat după o anumită logică, care doar pe aceste elemente transparente nu se baza.”
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este expresia unei impotențe politice, care este prea evidentă și prea dificil de a o nega. Ceea ce trebuie să facem astăzi, după părerea mea, este să aplecăm capul în fața cetățenilor pentru situația în care ne-am pomenit, să le cerem scuze și în al 2-lea rând să relansăm de urgență negocierile privind crearea unei majorități pro-europene, funcționale, cu obiective clare și cu angajamente de a face reforme absolut necesare în Republica Moldova.”
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi a demonstrat că acest joc netransparent cu comuniștii nu este unul funcțional. Din acest moment s-a văzut foarte clar că nu există o susținere reală cum se spunea, care să fie necondiționată din partea comuniștilor. Că nu există o șansă ca acestă alianță minoritară să funcționeze cu eficiență, cu randament. Și revin, este un imperativ, o obligație pentru aceste 3 partide, imediat să se așeze și sunt absolut convins că doar în câteva zile am avea capacitatea să negociem un nou acord și să mergem înainte. Programul de guvernare după mine reflectă problemele, provocările și soluțiile.”
„Votul de astăzi ridică un semn de întrebare privind funcționalitatea acordului semnat între PLDM și PD.”
„Am vrut să fiu prim-ministru, fiindcă am vrut să continui ceea ce am pornit. Mi-am dorit să pot contribui la reformarea justiției și a procuraturii. Mi-am dorit să continui pentru a oferi o șansă sistemului bancar. Concluzia este că jocul și înțelegerile cu PCRM sunt periculoase”, a precizat Leancă.


Declarațiile lui Mihai Ghimpu:
„De regulă, partidul care are cele mai multe mandate, crează o majoritate parlamentară și înaintează președintelui țării un candidat la funcția de prim-ministru. În cazul dat, aceste două partide, PLDM și PD, neavând majoritatea s-au pornit să guverneze Republica Moldova și D-l Leancă a fost desemnat. Mie îmi pare rău, eu și astăzi am spus că Republica Moldova poate să facă reforme, să îndeplinim acordul de asociere și D-l Leancă poate fi prim-ministru, doar în cazul alianței PLDM-PD-PL. Dar cum n-am fost auzit în aceste două luni, n-am fost auzit nici astăzi. Să vedem ce o să fie mai departe. Sigur poate fi desemnat din nou, dar poziția PL rămâne aceeași, noi vom vota un guvern din care facem parte, fiindcă a vota un guvern asta înseamnă a guverna, ați asuma actul guvernării.”
„Încă odată menționez, că situația dificilă care există la moment în țară, poate fi depășită doar prin reforme și anume aceste reforme ne pot aduce sprijin politic și financiar. Fără sprijinul din afară noi nu putem depăși criza economică care s-a creat acum la noi. Dacă ei vor să meargă în continuare pe formula guvernului minoritar, este responsabilitatea pe care și-o asumă ei.”
Potrivit lui Ghimpu, fără o majoritate parlamentară, reformele nu vor fi duse la capăt.
„Ca să nu ne batem joc în continuare de oameni, soluția ar fi crearea unei majorități împreună cu PL, nu pentru că noi sântem cei mai buni, dar pentru că așa s-a creat azi situația la noi în țară. Chiar dacă s-ar fi votat un guvern, fără PL nu pot fi făcute aceste reforme. Nu poți să garantezi în fața FMI și altor instituții europene că vei realiza anumite reforme, fără a avea sprijinul garantat al unei majorități parlamentare.
„Chiar dacă viitorul Guvern va fi votat de comuniști, ei nu vor face nimic. Dacă nu ai majoritate parlamentară, nu prezinți încredere. Ne place sau nu, dar trebuie să ne așezăm PLDM, PDM și PL la masă și să ajungem la consens. Asta dacă vor să schimbăm ceva în țară. Dacă vor doar să se joace de-a reformele, lasă-i să se joace”.


Vladimir Voronin explică de ce nu a votat pentru Guvernul Leancă
„Noi am cerut să discutăm din timp despre lista nominală a guvernului. Tot timpul ni se spunea: Da, da, da, da. La început ne-au spus că ne vor trimite electronic programul de guvernare, l-am primit cu 24 de ore înainte de ședința parlamentului. Dar lista nominală a membrilor guvernului am văzut-o astăzi când am venit în parlament”.
„Am văzut multe neajunsuri în programul de guvernare, dar cel mai important nu suntem deacord cu lista nominală, n-au să facă ei treabă. Sunt mulți membri pe care nu-i cunoaștem. Nu sunt personalități cu capacități necesare ca să facă față crizei de astăzi”.
„De ce dacă un ministru nu a făcut față problemelor, el râmâne în parlament, iar viceministrul este înaintat la funcția de ministru”, s-a arătat nedumerit comunistul.


Declarațiile lui Igor Dodon:
"Iurie Leancă trebuie să înțeleagă că el a fost utilizat de către oligarhi pentru a fi sacrificat astăzi pe masa intereselor oligarhice din Republica Moldova. Nu știu dacă va mai accepta încă odată, este problema dumnealui, dar în opinia mea și a partidului socialiștilor, unica soluție în această situație este „la gunoi cu toți oligarhii”. Ce fac ei acum, se joacă de-a țara în bumbi. Mai întâi îl atrag pe Vladimir Nicolaevici, ca să facă împreună cu el un show ieftin și Vladimir Voronin face show-ul oligarhilor de al pune la bătaie pe Leancă și l-au pus. Iar Leancă, ca un diplomat bun, crede în bunătatea oamenilor și a partenerilor, dar vă spun încă odată că el a fost sacrificat și acum vor căuta un prim-ministru care să stea „po stoiki smirno” când o să-l sune dintr-un oficiu, dintr-un hotel sau altul, pentru ca să numească următorul guvern. Alegeri anticipate, altă soluție nu există."


Declarațiile liderului PLDM, Vlad Filat:
„Această situație de astăzi este rezultatul iresponsabilității directe, în primul rând a colegilor din Partidul Liberal, care pe întreg parcursul timpului au declarat despre responsabilitate, despre integrare europeană, despre faptul că vor face tot posibilul ca parcursul european să fie menținut în țara noastră, dar atunci când a trebuit să demonstreze acest lucru prin vot, vedeți ce s-a întâmplat, exact invers. Eu îmi exprim sincer acest regret, eu înțeleg pe undeva și starea emoțională a multora din cei care vorbesc acum comentând situația pe care o avem în urma nevotării guvernului, urmează să analizăm cu calm situația care s-a creat, să căutăm soluții de viitor.”
„Am avut o speranță să avem un vot pro investire a guvernului Leancă, totodată trebuie să spun că nu m-am așteptat că pentru acest guvern va vota partidul comuniștilor, lucrul acesta a fost evident încă înaintea desemnării. În același timp au avut loc aceste discuții care au lăsat această senzație de constructivism. Sincer credeam că PL va vota pentru guvernul condus de Iurie Leancă, ceea ce ar fi permis pe viitor să avem o majoritate parlamentară în Republica Moldova.”
„Această coaliție nu poate fi formată din două partide, ea așa cum era văzută trebuia formată din 3 partide. Este vorba despre acel consens la care trebuia să ajungem între toate cele 3 partide. Totodată vreau să mai spun, că acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. El este aprobat de către PLDM în forumul său decizional. Urmează să discutăm împreună cu colegii la partid, dar și cu colegii de alianță vizavi de pașii pe care urmează să-i facem imediat, timp avem la dispoziție foarte puțin.”
„Începând cu această zi eu nu voi mai trăi cu speranța, vom avea discuții pragmatice și vom reieși din realitate. Eu cred că noi trebuie să discutăm, să găsim compromis acolo unde este posibil, dar deciziile să le luăm în funcție de posiblitate”.
„Este preamatur să spunem dacă Iurie Leancă va fi desemnat din nou candidatul la funcția de premier. Astăzi am avut un test de responsabilitate pe care unii nu l-au susținut. Aceste funcții vin și pleacă, dar procesele trebuie să fie administrate continuu de către politicieni, prin fapte și nu prin declarații”, a declarat Filat.


Declarațiile lui Marian Lupu:
"Vreau să constat cu mare regret că astăzi exercițiul de investire a guvernului a picat pe motivul neacumulării numărului necesar de voturi, potrivit constituției. Am venit astăzi în ședința parlamentului optimist pentru că declarațiile care au fost făcute zilele acestea în urma discuțiilor purtate de Iurie Leancă cu PL și PCRM îmi dădeau speranțe că acest guvern va fi azi investit. Motivul picării exercițiului de astăzi sunt la suprafață. Cu părere de rău trebuie să constat, că în loc să prevaleze rațiunea și responsabilitatea, gândul la interesul național, au prevalat încăpățânarea și orgoliul unora de la Partidul Liberal. Guvernul nu este investit și eu vreau să vă spun, cu toată fermitatea, că noi cu PLDM această sarcină o vom realiza. Un guvern reformator, unul performat și pro-european va fi. Nici pe departe nu este totul pierdut. Vom purta discuții în continuare cu PLDM, în baza acordului care este în vigoare și vom face a 2-a tentativă de investire a guvernului Republicii Moldova."

Sursa: Stiri24.md
*
*
*
 

Alte stiri

July 24, 2017

0

Comisia Europeană critică adoptarea votului mixt de către Parlamentul Republicii Moldova

Comisia Europeană a adoptat o declarație în care critică adoptarea sistemului electoral mixt de către Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit unei declarații semnate de comisarul European pentru politică externă, Federica Mogherini și comisarului european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, modificările votate, la 20 iulie, sunt ”în contradicție directă cu recentele recomand...

July 24, 2017

0

Parlamentul a stabilit lista funcționarilor cu acces la secretul de stat

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care stabilește lista funcționarilor cu acces la secretul de stat. Pe listă se regăsește președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președinții instanțelor judecătorești, dar și conducătorii unor autorități publice, cum ar fi directorul Centrului Național Anticorupție, directorul general al Agenției Naționale pentru Regl...

July 24, 2017

0

Parlamentul extinde competențele administrației de la Comrat

Parlamentul a votat, la finalul prezentei sesiuni, în lectură finală două proiecte care îi acordă Autonomiei Găgăuze un statut special și o autonomie mai largă. Astfel, satele, comunele, orașele și municipiile din Republica Moldova sunt autorități de nivelul unu, raioanele și municipiile Chișinău și Bălți - de nivelul doi, iar UTA Găgăuzia - administrație cu statut special. Președintel...

July 24, 2017

0

Noua structură a Guvernului a fost aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat noua structură a Guvernului care cuprinde o listă de 9 ministere față de 16 în prezent. Cinci ministere rămân cu denumirile și atribuțiile actuale. Este vorba despre Externe, Interne, Finanțe, Justiție și Apărare. Ministerul Economiei va prelua o serie de atribuții de la Transporturi, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, precum și de la Construcții și se va...

July 24, 2017

0

Legislativul a instituit o nouă comisie parlamentară permanentă

Comisia parlamentară administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a fost divizată în două: comisia parlamentară administraţie publică şi comisia parlamentară dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice. Un proiect de lege în acest sens a vost votat de deputați la finalul ultimei ședințe în plen a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. Astfel, ...

July 24, 2017

0

Ambasada SUA critică adoptarea sistemului electoral mixt

Statele Unite, prin intermediul Ambasadei sale de la Chișinău, se decalară dezamăgite de decizia Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, care au ignorat cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și cele ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului elctoral. „Revizuirea Codului Electoral pune la îndoi...

July 24, 2017

0

Președintele Igor Dodon vrea să-i decoreze pe militarii ruși din Transnistria cu distincții de stat

Președintele Igor Dodon a anunțat că va participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la Tiraspol, la o serie de manifestări cu prilejul aniversării a 25-a de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Într-o declarație făcută în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”, Igor Dodon a mai spus că intenționează să decoreze, cu...

July 24, 2017

0

PCRM va boicota referendumul inițiat de Igor Dodon

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova va boicota referendumul consultativ inițiat de președintele Igor Dodon. O decizie în acest sens a fost adoptat de Biroul politic al Comitetului Central al PCRM. Totodată, Comitetul Central al PCRM le-a recomandat deputaților din grupul parlamentar al PCRM să renunțe la orice funcții de conducere în Parlamentul Republicii Moldova. Biroul...

July 20, 2017

0

Încă doi deputați au aderat la Partidul Democrat

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament are de astăzi 41 de deputați. Anunțul a fost făcut în ședința Parlamentului de către deputatul democrat Sergiu Sârbu, potrivit căruia deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea democrată. Amintim că cei doi au intrat în Parlament pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. PD a obținut, după alegeri...

July 20, 2017

0

Funcțiile de președinte și vicepreședinte de raion vor putea fi ocupate și de persoană din afara Consiliilor raionale

Președinții de raion vor putea fi aleși nu doar din rândul consilierilor raionali. O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată astăzi, 20 iulie, în primă lectură. Sergiu Sârbu, unul dintre autori, a declarat că proiectul are drept scop sporirea capacității manageriale în raioane. Prin prezentul proiect de lege se propune să fie echivalate principiile de accedere la funcțiile d...

July 20, 2017

0

Reacție dură în Parlamentul European, după adoptarea votului mixt

Cel mai important grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, solicită Comisiei Europene să oprească finanțarea Republicii Moldova și să revizuiască Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după votarea sistemului electoral mixt de Parlamentul de la Chișinău. Într-un comunicat de presă, PPE condamnă faptul că deputații moldoveni au ignorat recomandările Comisiei ...

July 20, 2017

0

Parlamentul a votat o nouă lege a bibliotecilor

O nouă lege a bibliotecilor, adoptată astăzi în lectură finală de Parlament, va obliga administrațiile locale să completeze fondul de carte al bibliotecilor. Noua lege, care a provocat dezbateri în plenul Legislativului, prevede și crearea a noi structuri de conducere și alte măsuri pentru buna funcționare a bibliotecilor, care necesită cheltuieli. Bibliotecile vor fi obligate ...

July 20, 2017

0

Igor Dodon a promulgat legea privind modificarea Codului Electoral

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat joi, 20 iulie, legea pentru modificarea Codului Electoral, care prevede trecerea la sistemul de vot mixt. Decretul a fost semnat la câteva după ce inițiativa în cauză a fost votată în Parlament în lectură finală. „Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă...

July 20, 2017

0

Sistemul electoral mixt, votat în lectură finală

Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificarea sistemului electoral, un proiect care a provocat dezbateri aprinse pe parcursul ultimelor câteva luni. Opoziția a părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest. Potrivit noii legi, începând cu alegerile parlamentare următoare, 50 de deputați vor fi aleși în continuare pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. ...

July 19, 2017

0

CEC a adoptat instrucțiunea privind participarea partidelor la referendum

Comisia Electorală Centrală a adoptat Instrucțiunea privind modul de participare a partidelor politice şi altor organizații social-politice la campania electorală pentru referendumul republican consultativ și Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfășurare a plebiscitului. După publicarea de către Comisie a listei partidelor şi altor organizații social...

July 19, 2017

0

Care sunt noile modificări aduse proiectului de lege privind votul mixt

Comisia juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului a examinat astăzi proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral pentru a doua lectură. Proiectul de lege cu modificările elaborate, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția este publicat pe site-ul Parlamentului. În noua redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială ...

July 19, 2017

0

Fostul lider separatist Evgheni Șevciuk a fost audiat de procurorii moldoveni

Fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost audiat de procurorii moldoveni. Audierile au avut loc în cadrul unei investigații preliminare cu privire la securitatea statului, precum și în legătură cu declarațiile publice ale lui Evgheni Șevciuk, care susține că s-ar afla în pericol. Informația a fost comunicată de surse din cadrul Procuraturii Generale. Evgheni...

July 19, 2017

0

Comisia juridică a Parlamentului a finalizat dezbaterea proiectului privind adoptarea votului mixt

Ultima dezbatere pe marginea proiectului de lege privind sistemul votului mixt a fost organizată cu puțin timp în urma de Comisia juridică a Parlamentului. Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor extraparlamentare au avut opinii diferite asupra proiectului de lege. Unii au cerut adoptarea acestuia indiferent de opinia Comisiei de la Veneția, în timp ce alții au critic...

July 19, 2017

0

Legea cu privire la combaterea propagandei a primit avizul Guvernului

Guvernul a avizat proiectul unui grup de deputați ai Partidului Democrat referitor la combaterea propagandei. Proiectul prevede modificarea Codului Audiovizualului, astfel încât pe teritoriul Republicii Moldova să fie permisă retransmisiunea emisiunilor cu conținut informativ, analitic și militar numai din statele Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și alte state care au rat...

July 18, 2017

0

Sondaj IMAS: Care sunt opțiunile moldovenilor privitor la sistemul de vot

Cel mai nou sondaj de opinie comandat de către Partidul Democrat din Moldova (PDM) indică faptul că 30% dintre respondenți sunt de acord ca legislatorii să ajungă în Parlament pe baza votului uninominal, în timp ce 24% optează pentru un sistem mixt de votare. De asemenea, mai indică acest sondaj, 59% din respondenți sunt de acord cu schimbarea actualului sistem de vot. Sondajul PD-ului...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 20.12
1 USD 18.43
1 RON 4.17
1 RUB 0.23
1 UAH 0.67

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed