Economic

  • 0
  • 6
  • 704

ZdG: Bancherii anonimi ai R. Moldova

ZdG: Bancherii anonimi ai R. Moldova

Din octombrie 2014, în urma unei solicitări a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), băncile care activează în R. Moldova sunt obligate să publice informaţii actualizate despre structura acţionariatului, inclusiv despre beneficiarii efectivi ai acţiunilor deţinute de firme înregistrate în zone off-shore. Până acum, toate instituţiile financiare s-au conformat noilor reguli, doar că, deseori, drept beneficiari ai acţiunilor sunt prezentaţi administratorii firmelor off-shore, lucru care nu clarifică datele problemei. Or, de cele mai multe ori, administratorii off-shore-urilor nu sunt şi beneficiarii finali ai acestora.
Totuşi, odată cu noile reglementări ale BNM, s-a făcut un prim pas spre claritate în domeniul acţionarilor băncilor din R. Moldova. Pe site-ul fiecărei instituţii financiare, la rubrica „Dezvăluirea informaţiei”, sunt plasate şi actualizate datele cu privire la persoanele fizice sau juridice care deţin pachete de acţiuni la acele bănci. În aceste condiţii, orice client poate vedea pe mâna cui îşi dă banii atunci când îşi alege un depozit sau îşi deschide un cont bancar.
Neclaritatea de la cea mai mare bancă
După lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale şi a Unibank-ului, proces despre care ZdG a scris în ediţia trecută, în R. Moldova vor rămâne 11 bănci. Majoritatea dintre acestea sunt deţinute de persoane străine, unele cu acţionari clar specificaţi, iar altele, cu rădăcini în zone off-shore şi proprietari oficiali care se cunosc doar pe hârtie. Acesta este şi cazul Moldova-Agroindbank (MAIB), care are 65 de acţionari, însă niciunul cu un pachet mai mare de 5% din acţiuni. Cel mai mare acţionar este Natalia Vrabie, fosta preşedintă a instituţiei şi actuala membră a Consiliului de Administraţie, care are 4,99% din acţiuni. Împreună cu membrii familiei, aceasta deţine în total 7,5%.
Omul de afaceri Nicolae Ciornîi deţine, prin intermediul off-shore-ului din Marea Britanie Symbol Wood Limited, 4,41% din acţiuni. Apoi, vin necunoscuţii. Doi ucraineni necunoscuţi, cel mai probabil intermediari, Valentyn Kanavchenko şi Viktor Chornobai, deţin, prin intermediul altor două firme off-shore, pachete de peste 4% din acţiuni. Firma rusească Evrobalt, printr-un oarecare cetăţean rus Andrei Voronin, deţine un pachet de 4,5%, iar polonezul Andrzej Michalik, prin intermediul unui alt off-shore, un pachet de 4,48% din acţiuni. Şi un american, Alexander Heifitz, „beneficiarul” off-shore-ului Azyol Development din Cipru, are 4% din acţiunile MAIB. Omul de afaceri Victor Miculeţ, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, are şi el peste 2% din acţiuni. Restul sunt împărţite între persoane necunoscute, preponderent din R. Moldova, care însă deţin pachete a câte 1% sau mai mici. Conform informaţiilor oferite de BNM pentru primele şase luni ale anului 2015, MAIB rămâne cea mai mare bancă din ţară, având un capital social de 2 miliarde de lei, active de 18 miliarde şi un profit în prima parte a anului de 261 milioane de lei.
Ucrainenii de la Moldindconbank şi stomatologul misterios de la Victoriabank
Printre acţionarii Moldindconbank, a doua bancă ca mărime din ţară, se regăseşte controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Direct, acesta deţine 0,31% din acţiunile băncii. Tatăl său, Nicolae, are alte 0,05%. Prin intermediul firmei înregistrate în Ucraina, Jet Business Limited, Veaceslav Platon deţine alte 3,76% din acţiuni. Cel mai mare acţionar al Moldindconbank, din acte, este Valerian Mîrzac, cu 12,6%, pe care le deţine direct sau prin intermediul firmei SC „MVI” SRL. Mîrzac este preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldindconbank. Iuri Nedoseichin, fost candidat şi sponsor al partidului lui Renato Usatîi în campania electorală din toamna trecută, deţine 3,22% din acţiuni, iar soţia sa, Irina Bauchina, alte 1,13%. Mai multe firme din Ucraina, afiliate în trecut de presă cu numele lui Platon, printre care Verloc Development sau Fera Management, deţin şi ele câte 4% din acţiunile băncii, împărţite practic între cetăţeni ai R. Moldova şi cei ai Ucrainei. Majoritatea acţionarilor Moldindconbank sunt persoane necunoscute opiniei publice şi care au activat în trecut în cadrul acestei instituţii. La 30 iunie 2015, banca avea un capital normativ de 1,53 miliarde de lei, active de 14,98 miliarde şi un profit înregistrat în primele şase luni ale anului de 207,9 milioane de lei.
Cel mai mare acţionar al Victoriabank, a treia bancă din ţară, este o firmă off-shore din Cipru, „Insidown” LTD, care deţine astăzi 39,2% din acţiuni. Proprietarul efectiv al acestor acţiuni, conform informaţiilor furnizate de bancă, ar fi un medic stomatolog neamţ, însă inclusiv BNM are dubii vis-a-vis de beneficiar, despre care se spune că ar fi, de fapt, unul dintre cei mai bogaţi moldoveni. BERD, care deţine acţiuni şi la Mobiasbancă, are la Victoriabank 15,06% şi planifică în viitor să-şi mărească cota. Alpha Bank din România deţine alte 12,5%, iar Victor Ţurcan, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, 10,45% din acţiuni. Prin intermediul apropiaţilor (soţie, cumnată), Ţurcan controlează, însă, aproape 25% din acţiunile Victoriabank. La 30 iunie 2015, conform datelor Băncii Naţionale, Victoriabank avea un capital social de 1,31 miliarde de lei, active în valoare de 12,6 miliarde şi înregistra un profit 143,6 milioane.
Bănci cu acţionari străini
Fondatorii Mobiasbancă sunt, în exclusivitate, în străinătate, doar că nu în zone off-shore, ci în Regatul Unit, Franţa şi România, acolo unde se află Societe Generale, care deţine 67,85% din acţiuni (Franţa), BRD Group Societe Generale – 20% (România) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – 8,84% (Regatul Unit). În prima parte a anului, banca a înregistrat un profit de 129,2 milioane de lei, având un capital normativ de 923 de milioane şi active de 6,4 miliarde de lei.
Eximbank e o altă instituţie financiară cu proprietari străini. Toate cele 100% din acţiunile băncii aparţin fondatorului italian Veneto Banca. În primele şase luni din 2015, aceasta a înregistrat un profit de 26,1 milioane de lei, deţinea active în valoare de 4,32 miliarde şi un capital normativ de 915 milioane.
La ProCreditBank, 82,09% din acţiuni le deţin germanii de la ProCredit Holding AG & Co. KgaA., 14,1% cei de la Banca pentru Dezvoltare KfW, tot din Germania, şi 3,81% fundaţia DOEN din Olanda. La 30 iunie 2015, banca a raportat un profit de 32,7 milioane de lei, un capital de 459 milioane de lei şi active de 3,35 miliarde.
Banca Comercială Română (BCR) Chişinău este o altă instituţie financiară cu proprietari străini. BCR este deţinută, în proporţie de 100%, de către „Erste Group Bank”, o cunoscută bancă din Austria. La 30 iunie 2015, banca avea un capital normativ de 318,9 milioane de lei, active de 1,1 miliarde şi un profit de 12 milioane în prima jumătate a anului.
Energbank, acţionari din sistemul energetic
Cel mai mare acţionar al Energbank este „Gas Natural Fenosa”, cel mai mare distribuitor de energie electrică din ţară. Grupul spaniol deţine 9,98% din acţiunile băncii. 9,62% aparţin firmei „Hostex Establishment” din Liechtenstein, al cărei beneficiar ar fi un oarecare Kuno David Frick. Compania deţine în R. Moldova şi 4,5 % din acţiunile firmei „Nord-Energo” din Bălţi, cu activităţi în comerţ. Alte 9,6% din acţiunile Energbank-ului sunt deţinute de o firmă din Cipru, „Esperan Property Consultans Limited”, al cărei beneficiar, conform informaţiilor oferite de bancă, ar fi cipriotul Kinanis Panagiotis. Cel mai probabil, acesta este doar o persoană interpusă, pentru că de-a lungul timpului a fost director la mai multe off-shore-uri. Unul dintre ele este „Royalmed Management Limited”, despre care ulterior s-a stabilit că ar aparţine de fapt milionarului rus Dmitri Ananiev, care deţine în Rusia şi afaceri în sistemul bancar.
Firma „Dima-Holding” SRL din Chişinău are 8,62% din bancă. SRL-ul activează pe str. V. Alecsandri 78 G, însă este fondat de un off-shore din Cipru, (care, la fel ca şi în cazul firmei „Esperan Property Consultans Limited”, are un beneficiar cipriot necunoscut, Katia Andreou) şi de o firmă elveţiană, „Panfermag Energy”, cu sediul în Geneva, al cărei director este o altă persoană interpusă, avocatul Dimitri Iafaev. În R. Moldova, compania înregistrată în Elveţia deţine acţiuni la SA „Moldelectromontaj”, specializată în lucrări de comunicaţii inginereşti. În 2014, ea era reprezentată în ţara noastră, prin procură, de Victor Zaharov, fost administrator al SA „Moldelectromontaj”. La rândul său, şi firma elveţiană deţine, direct, 4,75% din acţiunile Energbank. Alte 8,09% aparţin SA „Enteh”, firmă care deţine şi comercializează produsele mărcii „Spicul de Aur” (băuturi alcoolice). 7, 33% aparţin SA „Evident Electro” cu activităţi în domeniul energetic, dar care, la rându-i, are un fondator din Cipru. De precizat că printre acţionarii Energbank se regăseşte şi omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care deţine însă doar 0,08% din acţiuni, dar şi fiica sa, Natalia Cecetov, cu 0,08%. Conform indicatorilor din prima parte a anului 2015, Energbank are un capital normativ de 296,8 milioane de lei, active de 2,2 miliarde şi a înregistrat în primele 6 luni ale anului un profit de 34,8 milioane de lei.
SUA, familia Voronin şi prietenii, la FinComBank
La FinComBank, familia fostului preşedinte Vladimir Voronin deţine, direct sau prin intermediari, aproape 30% din acţiuni. Astfel, Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, are 12,47%, Taisia Voronin, soţia acestuia, 4,02%, Valentina Rusu, fiica sa, alte 2,46%, Elena Voronin, soţia fiului, respectiv nora sa, 0,98%, Ecaterina Panahova, nepoata sa, 0,1%, şi Alexei Voronin, nepotul său, 0,07%. În total, 20,1%. Alte 6,82% familia Voronin le deţine prin intermediul firmei „Biotex-Com” SRL. Beneficiarul din acte al firmei este Margareta Malcoci. Anterior, însă, Vladimir Voronin a recunoscut că pădurile luate în arendă de această firmă aparţin familiei sale. Margareta Malcoci a activat la această firmă în calitate de contabilă, iar anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie a achitat-o, după ce procurorii au acuzat-o că ar fi recurs la falsuri pentru a intra în posesia acţiunilor de la „Biotex-Com”, deţinute de Ghenadie Scripcaru, fostul bodyguard şi şofer al lui Oleg Voronin, omorât în circumstanţe suspecte în martie 2008.
Alţi acţionari ai FinComBank sunt familia lui Victor Hvoгostovschii, preşedintele băncii, cu aproape 6%, Ivan Antoci, unul dintre vicedirectorii Căilor Ferate din Moldova, tot el, fost partener de afaceri cu Oleg Voronin, cu 5,78%, Dumitru Tatar, cu 5,67%, fost acţionar la „Biotex-Com”, firma „Avicomagro” SRL, fondată de Valeriu Verdeş, specializată în creşterea păsărilor, care are 6,82%, dar şi fondul Western NIS Еntеrргisе Fund, fondat de Statele Unite ale Americii, care deţine 20,72%. La 30 iunie 2015, FinComBank avea un capital de 271 milioane de lei, active de 2,1 miliarde şi un profit de 34,6 milioane înregistrat în prima jumătate a anului.
Cele mai mici bănci, deţinute 100% de străini
Comerţbank este deţinută în totalitate de cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Israelului. 80% din acţiunile băncii aparţin firmei „Corporate Finance Consulting”, din Austria. Firma are doi beneficiari, rusul Vitalii Razdobarin şi israeliana Miry Budagov. Rusul Razdobarin deţine, direct, alte 3,44% din acţiuni, la fel ca alţi cinci conaţionali de-ai săi, care le împart pe cele rămase. La finele primului semestru din 2015, banca a raportat un capital normativ de 240 milioane de lei, active de 880 milioane şi un profit de 8 milioane de lei.
Eurocreditbank e o altă instituţie bancară deţinută de străini. Cele mai multe acţiuni, 46,45%, aparţin Marianei Zisi din Grecia. Alte 41,22% sunt ale cetăţenilor Republicii Irak, Mohammed şi Shaqir Mahmood. Celelalte acţiuni rămase sunt deţinute de cinci cetăţeni greci. La 30 iunie 2015, banca avea un capital normativ de 208,7 milioane de lei, active de 439 milioane şi un profit de 4,4 milioane.

Sursa: Zdg.md
*
*
*
 

Alte stiri

July 20, 2017

0

Salariul mediu pe economie va crește cu 300 de lei

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă mărime a salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2017. Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului 2016. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată în luna februarie curent. Cuant...

July 18, 2017

0

Republicii Moldova îi revine a cincea parte din exportul de energie electrică ucraineană

Ucraina a majorat, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie, volumul exporturilor de energie electrică cu aproape 60% în echivalent bănesc, până la 136,4 milioane de dolari. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, 57,4% din venituri au fost obținute din exportul de energie în Ungaria, 20,6% – în Moldova și 17,4% – în Polonia, transmite INFOTAG. Republica Moldova a pr...

July 18, 2017

0

O misiune a FMI se află în vizită de lucru în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, se va afla la Chișinău în perioada 17-21 iulie. Potrivit unei declaraţii pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, aceasta va fi o vizită de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. "Scopul vizitei este informarea cu privire la situația ma...

July 13, 2017

0

Rusia a interzis importul a circa 6,5 de tone de caise din Republica Moldova

Circa 6,5 tone de caise moldovenești nu vor ajunge pe piața din Rusia, cauza a fost stabilită de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Fructele urmau să fie importate săptămâna aceasta prin punctul de trecere „Novîe Iurkovici” din regiunea Breansk. Potrivit Rosselhoznadzor, în urma controlului fitosanitar la punctul de trecere, în caisele din M...

July 13, 2017

0

Republica Moldova va beneficia un credit de 1,75 milioane de dolari pentru modernizare

Republica Moldova va beneficia de un credit de 1,75 milioane de dolari din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru modernizarea serviciilor guvernamentale, potrivit unui proiect discutat astăzi în Parlament. Banii vor fi utilizați pentru sporirea accesului la serviciile publice la nivel loca prin canale digitale, reducerea numărului de documente necesare ...

July 12, 2017

0

Scutiri fiscale mai mari pentru persoanele fizice în 2018

În 2018, mărimea scutirii personale acordate persoanelor fizice (venituri pentru care nu se aplică impozitul pe venit) se va majora și va constitui 11280 de lei, față de 10620 de lei în 2017. Va spori și scutirea pentru persoanele întreținute, de la 2340 de lei în anul curent la 2530 de lei în anul viitor, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2018, expus de Minist...

July 12, 2017

0

Şase administratori ai Moldova Agroindbank au fost amendați de BNM

Şase administratori ai Băncii Comerciale „Moldova Agroindbank” au fost amendați de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mărimea amenzilor oscilează între 99 de mii şi 165 de mii lei, suma totală depășind 760 de mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unui control la bancă, în cadrul căruia s-a constatat încă...

July 12, 2017

0

Serviciul Fiscal de Stat verifică declarațiile de venit ale artiștilor

Serviciul Fiscal de Stat a verificat declarațiile pe venit ale unor interpreți autohtoni și, analizând riscurile de evaziune fiscală din partea acestora, va discuta cu fiecare dintre ei, începând cu această săptămână. Astfel, SFS intenționează să îi convingă pe artiști să se conformeze regulilor și să contribuie la buget. Potrivit unui comunicat de presă, după ce au început verif...

July 11, 2017

0

Statele Unite oferă Republicii Moldova un ajutor financiar de 4,1 milioane de dolari

Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea unei asistenţe suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, sprijinul acordat va fi îndreptat către promovarea supremaţiei legii în Republica Moldova. Totodată, aces...

July 11, 2017

0

Prețuri mai mari la carburanți, țigări și alcoolul în 2018

Țigările, alcoolul, carburanții, bijuteriile se vor scumpi și în 2018, dat fiind că autoritățile intenționează să majoreze în continuare accizele pentru aceste produse. Va fi majorat impozitul pentru cetățenii care livrează produse agricole agenților economici, de asemenea, va fi extins și impozitul pe avere pentru automobile de lux. Aceste majorări sunt prevăzute în proi...

July 11, 2017

0

În 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei

În anul 2016, Republica Moldova a ratat granturi și împrumuturi de peste 800 de milioane de lei din cauza capacității instituționale slabe, potrivit informațiile prezentate în Parlament. Experții susțin,însă, că această sumă a fost de aproximativ trei ori mai mare. În anul 2016 Republica Moldova a ratat împrumuturi și granturi în valoare de aproximativ 825 de milioane de lei. Datele ap...

July 11, 2017

0

O parte din datoriile cetățenilor către stat vor fi anulate

Datorii persoanelor fizice și ale celor juridice către stat, de până la 10 lei, care vor exista în sold la sfârșitul fiecărui an fiscal de gestiune, vor fi anulate. Prevederea este inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018. În acest sens, Codul fiscal va fi completat cu noi prevederi, iar stingerea datoriilor prin anulare se va face individual de fiecare instituț...

July 11, 2017

0

În primele luni ale lui 2017, exporturile Republicii Moldova au crescut cu aproape 15%

Comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat o dinamică ascendentă în primele cinci luni ale anului: exporturile au crescut cu aproape 15%, iar importurile – cu peste 16 la sută. Potrivit experților, acestea sunt semnale pozitive, chiar dacă aceste cifre reprezintă doar revenirea de după criza din ultimii doi ani. Exporturile de mărfuri au totalizat 857,2 milioane de dola...

July 10, 2017

0

Aeroportul Internațional Mărculești va fi trecut subordinea Ministerului Economiei

Potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern, Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești” va fi trecută în administrarea Ministerului Economiei. Vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a declarat că situația economică și financiară a întreprinderii se înrăutățește, înregistrând pierderi în ultimii trei ani. Potrivit lui Octavian Calmâc, în zona economi...

June 15, 2017

0

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 27,2 milioane de dolari

Republica Moldova va primi din partea Băncii Mondiale 27,2 milioane de dolari, în cadrul proiectului "Adaptarea la schimbările climaterice". Decizia a fost luată de Consiliul directorilor executivi al BM. Surse din cadrul reprezentanţii BM la Chişinău au declarat că banii vor fi destinați pentru asistenţă în protecţia gospodăriilor agricole, a pădurilor şi păşunilor contra schimbărilor...

June 08, 2017

0

În Republica Moldova importurile depășesc de două ori exporturile

Importurile în Republica Moldova au depășit de două ori exporturile. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, la începutul lunii mai, ponderea exporturilor de mărfuri autohtone în volumul total al exporturilor a ajuns la 65% sau la peste 443 de milioane de dolari, în timp ce reexporturile au crescut cu 10,6%, până la $239 mil. În perioada ianuarie-aprilie, 63% din exporturi au...

June 06, 2017

0

Japonia oferă Republicii moldova 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Japonia va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Parlamentul a aprobat vineri, 2 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant în două lecturi. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agricul...

June 06, 2017

0

Banca Mondială a numit un nou reprezentant șef în Republica Moldova

Anna Akhalkatsi este noul manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova și își va începe activitatea la sfârșitul lunii iulie 2017. Aceasta a fost prezentată vineri, 2 iunie, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Pavel Filip cu directorul de țară al Grupului Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen. Premierul Pavel Filip a...

May 30, 2017

0

În Republica Moldova, numărul milionarilor este în creștere

În anul 2016 venituri salariale mai mari de 1 mln lei au obținut 422 de persoane fizice, față de 358 în 2015. Statistica în cauză nu reflectă milionarii cu venituri obținute din dividende, royalty sau de la darea în locațiune a unor bunuri. Aceste venituri se impozitează la sursa plată și nu se declară. În total persoane fizice care au obținut în 2016 venituri de peste 1 mln lei au fo...

May 29, 2017

0

Statul scoate la privatizare active de peste 1 miliard de lei

Agenția Proprietății Publice anunță organizarea, în perioada 26 mai – 30 iunie 2017, a celei de a doua runde din acest an de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Preţul pe care speră să-l obţină statul de la comercializarea acestor bunuri se ridică la circa 1,2 miliarde de lei. La licitația cu strigare pentru privatizare vor fi scoase 10 bunuri, inclusiv trei întreprin...

Trimite o stire

Curs valutar

1 MDL  
1 EUR 19.48
1 USD 17.45
1 RON 4.08
1 RUB 0.28
1 UAH 0.72

Abonament

Subscrie la noutăți

Abonare la RSS feed